Linkovi

Medijska strategija Srbije


Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort u Narodnoj banci Srbije razgovaraju na okruglom stolu o izradi Nacrta medijske strategije Srbije, 2. septembar 2010.
Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort u Narodnoj banci Srbije razgovaraju na okruglom stolu o izradi Nacrta medijske strategije Srbije, 2. septembar 2010.

Osim predstavnika vlasti, predstavnici medija, novinarskih udruženja, međunarodnih organizacija i stručnjaci iz Srbije i inostranstva učestvovali su danas u prvom od šest okruglih stolova o izradi prve medijske strategije u Srbiji. Taj segment je izuzetno važan naročito zbog krize koja je zahvatila medije i u svetu i u Srbiji, ocenio ministar kulture Nebojša Bradić.

Medijska strategija Srbije, o čijem je nacrtu danas počela javna rasprava, treba da bude prekretnica u funkcionisanju medijske scene Srbije jer će odrediti i regulisati njenu sudbinu u narednih 10-tak godina – jedna je od osnovnih ocena izrečenih na prvom od ukupno šest okruglih stolova posvećenih ovoj temi.

Kako je rekao ministar kulture Nebojša Bradić rasprava o medijskoj strategiji treba da pruži nova rešenja, naročito u oblasti finansiranja medija i o zaštiti javnog interesa:

"Prva Medijska strategija Srbije obezbediće kako adekvatne uslove za uspešnu borbu za sve civilizovaniji informativni prostor tako i poboljšanje uslova u kojima deluju medijski poslanici, ali što je podjednako važno kvalitet, objektivno i istinito informisanje javnosti", rekao je ministar Bradić.

Osnova za donošenje medijske strategije je Medijska studija, koju su uradili eksperti koje je angažovala Evropska komisija, a model za izradu predloga bila su iskustva medijskih scena Danske, Austrije i Nemačke.

Studija je pokazala da u Srbiji postoji previše medija, da je kvalitet njihovog sadržaja na niskom nivou, da su plate u medijima niske – što može da ugrozi uređivačku nezavisnost:

"Slobodni i odgovorni mediji su ključni za stvaranje zdravog i modernog društva i da bi mediji bili efikasniji, potreban im je jasan i moderan zakonodavni okvir. Ova inicijativa da se razvije nova medijska strategija i da se harmonizuje srpsko zakonodavstvo u ovoj oblasti sa evropskim standardima važna je za Srbiju na mnogo načina, uključujući i njen plan na pristupanju EU, koji mi snažno podržavamo", kaže ambasador Velike Britanije u Srbiji, Stiven Vordsvort.

Kako se čulo tokom današnje rasprave, novac poreskih obveznika ne treba da se koristi za opstanak preduzeća ili radnih mesta, već za finansiranje sadržaja od javnog interesa, a kao jedan od najvažnijih, istaknut je zahtev za ukidanje državnog vlasništva nad lokalnim i regionalnim medijima.

XS
SM
MD
LG