Linkovi

Drašković: Potreban duh 9. marta


Drašković: Potreban duh 9. marta
Drašković: Potreban duh 9. marta

Od prvih velikih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića prošla je 21. godina, a kako je danas na Trgu Republike u Beogradu, na obeležavanju devetomartovskih zbivanja ocenio lider SPO Vuk Drašković, Srbiji je danas, više nego ikad potreban duh 9. marta kako bi put ka Evropi postao bespovratan.

Kada je reč o Zoranu Đinđiću – reč je o ličnosti koja ne samo da je spadala u najobrazovanije političke delatnike novije srpske istorije, već se radi o ličnosti koja je imala moderno shvatanje istorije Srbije, ocenila je istoričarka Latinka Perović.

Na današnjem predstavljanju trećeg izdanja Đinđićeve knjige “Subjektivnost i nasilje”, Latinka Perović je izjavila da je pojava knjiga Zorana Đinđića važna jer danas živimo u priličnoj misaonoj, moralnoj i intelektualnoj konfuziji:

"Niko u novije doba srpske istorije nije bio toliko opsednut idejom kako da Srbija izađe iz mitskog okvira i kako da se modernizuje koliko je to bio Zoran Đinđić."

"Aktuelnost Đinđićeve pozicije u svim njegovim knjigama je višestruka. Njegovi kritički nalazi su duboki i odvažni. On nam saopštava bitne uvide u probleme koji su vitalni i presudni, koliko u vreme kada ih je pisao, a možda još više danas", naveo je Sreten Ugričić, bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije.

A obeležavajući danas na Trgu Republike 21. godišnjicu devetomartovskih demonstracija, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je rekao da dramatični obračun s komunizmom, ratovima i izolacijom, koji je počeo na demonstracijama 9. marta 1991. još nije završen.

"Nikad Srbiji od 5. oktobra 2000. nije bio potrebniji duh 9. marta. Neko reče No pasaran. Neće proći. Ova zemlja je evropska, ovaj narod, njegova kultura, istorija su evropske i hoćemo da živimo kao normalni ljudi u demokratskoj Evropi."

Pred više od hiljadu okupljenih građana na Trgu Republike Drašković je rekao da je Srbiji tek nakon 21 godine dozvoljeno da postavi svoj avion na pistu za uzletanje prema Evropi i podsetio da je temelj i krov programa SPO 1990. godine bila Jugoslavija, ako opstane, a ako ne, onda Srbija u Evropi i na zapadu.

XS
SM
MD
LG