Linkovi

Zamrznuta saradnja, razmatraju se vize


Početak zasedanja Skupštine Srbije
Početak zasedanja Skupštine Srbije

Zašto Srbija istovremeno zamrzava vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom, dok u parlament stiže predlog za ukidanje viza građanima ove zemlje. I zašto Beograd blago reaguje na ono što se događa u Libiji?

Tri kontradiktorne vesti obeležile su danas odnose Srbije i Libije. Istovremeno kada je prekinuta, to jest zamrznuta vojno-ekonomska saradnja sa Libijom, u parlament je stigao predlog o ukidanju viza građanima ove zemlje. A, kako piše beogradski dnevnik Danas, iako je Srbija u Savetu UN za ljudska prava podržala osudu masovnih kršenja ljudskih prava u Libiji, to u zemlji nije objavljeno na sav glas.

Kako kaže ministar odbrane, zbog odluke UN zamrznuti su svi poslovi sa Libijom, pa i projekat izgradnje Vojno-medicinske akademije u Tripoliju. Takođe, Dragan Šutanovac poručuje da ni jedan aktivni ili penzionisani pripadnik Vojske ne učestvuje u događajima u toj zemlji:

"Mi ne učestvujemo ni na koji način, ne postoji ni jedan pilot ili bilo ko ko učestvuje u događanjima, pre svega borbenim u Libiji. Nadam se da ćemo imati priliku da se vrlo brzo stabilizujemo i da ćemo imati priliku da se vratimo i nastavimo sa radom na onim projektima koje smo započeli."

Povodom predloga odluke o ukidanju viza Libiji, predsednik skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović, kaže da se očigledno radi o nekom ranije zamišljenom projektu, ali i da uprkos nekih svojih političkih ili ekonomskih interesa, Srbija mora da vodi računa o tome da li pojedine zemlje priznaju i poštuju ljudska prava:

"Još jednom bih želeo da podvučem da je veoma važno da imamo stav, jedan kriterijum, standar da sa zemljom koja ubija svoje građane, puca na demonstrante, veša ili kamenuje žene, da su to režimi sa kojima Srbija ne treba da razvija prijateljske odnose u tom smislu da budemo slepi za to što se tamo događa."

Konačno, iako je Srbija u Savetu UN za ljudska prava podržala mađarski predlog rezolucije o osudi masovnog kršenja ljudskih prava u Libiji, po rečima ministra za rad Rasima Ljajića, od toga ne treba praviti neku posebnu politiku na međunarodnom planu:

"Što se tiče osuda onoga što se događalo u Libiji ne treba da budemo ni veći katolici od pape, niti treba da ćutimo nad evidentnom činjenicom da je bilo teških zločina i kršenja ljudskih prava. Mislim da smo mi tu meru postigli."

Ipak, Dragoljuba Mićunovića čudi blago reagovanje Beograda na događaje u Libiji, čak i nakon reagovanja Saveta Bezbednosti i odluke Generalne skupštine UN da, zbog nasilja, suspenduje članstvo Libije u toj organizaciji.

XS
SM
MD
LG