Linkovi

Izbori za opstanak Srba na Kosovu


Plakat na prozoru kancelarije Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova
Plakat na prozoru kancelarije Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova

Srbi sa severa Kosova smatraju smatraju da će ukoliko Srbija odustane od organizovanja izbora doći do gašenja institucija Republike Srbije na Kosovu, što će kako kažu u pitanje dovesti opstanak Srba.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović smatra da Srbija uopšte nije ni trebala da se obraća UNMIKu kada su u pitanju izbori jer je UNMIK kako kaže svoj stav rekao 2008 godine kada su bili organiyovani lokalni izbori. Po njegovim recima vlasti u Beogradu uplitanjem UNMIK-a u ovaj proces samo traže izgovor da ne održe izbore na Kosovu.

“UNMIK se nije bavio tim pitanjem ni pre četiri godine kada smo mi imali lokalne izbore i oni se nisu suprotstavili organizovanju tih izbora. Znači das u ih tada prećutno priznali”, smatra Ivanović.

Ivanović smatra da je održavanje izbora na Kosovu koje je raspisala Republika Srbija od vitalnog značaja za opstanak Srba.

“Bez izbora mi smo osuđeni na progon, bez izbora desio bi se gašenje naših institucija preko kojih Srbi ostvaruju svoja osnovna ljudska prava koja su jednim dobrim delom ugrožena. Ceo taj proces bi se završio uspostavljanjem tih kvazi’institucija I te samoproglašene države Kosovo, a Srbi bi doživeli etničko čišćenje i na prostoru severnog Kosova”, rekao je za Glas Amerike Milan Ivanović.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić za Glas amerike kaže da Srbija ipak neće moći da odustane od izbora na Kosovu, jer je to kako kaže, njena ustavna i zakonska obaveza. Jakšić smatra da ukoliko se na Kosovu ne održe lokalni izbori predstoji gašenje institucija Republike Srbije .

“Cilj Angele Merkel i dobrog dela zemalja sa zapada je da se izbori ne održe i sledeći normalan korak je da se te srpske institucije-opštine ugase. Gašenjem opština gase se i ostale stvari, plaćanje, banke i sve drugo. Pa je prema tome to jedan dugoročan process, a prva faza je neodržavanje”, kaže Jakšić.

Stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice su optimisti po pitanju izbora koje je raspisala Srbija i veruju da će se oni održati i na Kosovui.

“Ja mislim da će se održati i trebalo bi jer smo mi ovde Srbija”.

“Mislim da bi trebalo, narod je za to da budu izbori”

“Ako se ne održe izbori na Kosovu i ako nas Vlada Srbije izda, mi smo onda propali”.

Vlasti u Prištini zapretile su nedavno da će sprečiti održavanje srpskih izbora na Kosovu i silom ako zatreba. Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da raspisivanje izbora na Kosovu od strane Srbije stvara nepotrebne tenzije medju gradjanima. Ipak smatra on Priština ne treba da upotrebljava nikakvu silu da bi sprečila održavanje tih izbora.

“Ja sam za to da se ne dozvoli održavanje lokalnih izbora na Kosovu, ali ne po svaku cenu. Ne po cenu koja bi donela žrtve na Kosovu medju bilo kojom zajednicom, jer bi cena toga bila skuplja nego i samo održavanje tih izbora” smatra Spahiu.

Šef UNMIK-a Farid Zarif uputio je pismo Vladi Srbije u kome je naveo da misija UN na Kosovu, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu. Pre toga Vlada Srbije zatražila je da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, pomogne u sprovodjenju srpskih lokalnih izbora na Kosovu koji su zakazani za 6. maj.

XS
SM
MD
LG