Linkovi

Đurić: Stabilnost na Kosovu ključni interes


Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić
Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju nakon susreta sa šefom UNMIK-a rekao da će Beograd da se bori za svakog Srbina na Kosovu

Ključni interes Srbije na Kosovu je stabilnost i Beograd ce zajedno sa Srbima u kosovskim institucijama nastaviti da se bori za svakog Srbina na Kosovu, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom.

Đuric je sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom u severnom delu Kosovske Mitrovice razgovarao o ekonomskom razvoju, aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, budućoj Zajednici srpskih opština i učešću Srba u kosovskim institucijama.

“ Preneo sam mu, da predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji aktivno učestvuju u razgovorima o formiranju nove pokrajinske administracije, nove pokrajinske Vlade, da smo mi namerni da podržimo učešće Srba u pokrajinskoj vladi sa ciljem da se reše neke od nagomilanih problema, uključujući i nasilno otimanje imovine srpskoj zajednici i srpske imovine na Kosovu i Metohiji,dakle, pljačkaške privatizacije”, kazao je Đurić.

Đurić se na konferenciji za novinare osvrnuo i na jučerašnju konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova.

“Juče je bio veliki dan za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Prvi put od 1999. godine, jedna Srpkinja Milka Vulović iz Leposavića preuzela je predsedavanje Skupštinom Pokrajine u Prištini i do izbora predsednika Skupštine sednica je vođena na srpskom jeziku. Mislim, da to govori o tome da učešće u pokrajinskim institucijama, učešća u procesu političkom, daje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji jednu snagu, koju on nažalost, nije posedovao u periodu u kome su politiku vodili oni koji su naš narod na Kosovu i Metohiji gurali u samu izolaciju”, rekao je Đurić

Marko Đurić je komentarišući nedavnu posetu zamenice kosovskog premijera, Edite Tahiri, Severnoj Mitrovici, rekao da je ona tom posetom “demantovala samu sebe,” kao i izjave prištinskih političara da je “Park mira” barikada. Edita Tahiri je pre tri dana sa gradonačelnikom južne Mitrovice bila u letnjoj bašti “Dolćevite” poznatog kafića u Severnoj Mitrovici.

Meni je jako drago što je gospođa Edita Tahiri sopstvenim ponašanjem demonstrirala da Park mira nije nikakva ružna barikada, kako su oni tvrdili, niti nešto što ometa slobodu kretanja. Naprotiv, ona sama je nesmetano prešla preko Parka mira, pogledala taj Park mira, došla nesmetano u Severnu Kosovsku Mitrovicu, bez da joj je iko uputio jednu jedinu ružnu reč. Ona i njeni saradnici su seli u kafić, ne znam da li su platili dinarima, ili nisu, a mislim da jesu. U svakom slučaju to je sve proteklo normalno i mislim da budućnost treba da bude u jednoj normalnoj komunikaciji, jer je tim činom njena ranija tvrdnja i tvrdnja ekstremnih krugova u Prištini da Park mira predstavlja neku barikadu, na najbolji mogući način - demantovana.,“ rekao je Đurić.

Šef UNMIK-a Farid Zarif nakon sastanka nije davao izjave, niti je novinarima bilo dozvoljeno snimanje i fotografisanje sastanka.

XS
SM
MD
LG