Linkovi

Pregovori posle usvajanja Rezolucije


Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja će predstavljati osnov za razgovore sa vlastima Kosova.
Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja će predstavljati osnov za razgovore sa vlastima Kosova.

Po oceni sagovornika Glasa Amerike, Rezolucija i njeno obrazloženje daju premijeru Ivici Dačiću dosta slobode u pregovorima koji se u Briselu nastavljaju naredne nedelje

Za poslednjih deset godina Srbija je donela 11 rezolucija i sličnih dokumenata o Kosovu. Od ove poslednje, medjutim, očekuje se, ako ne konačno rešenje kosovskog čvora a onda stavljanje tog problema na kolosek koji će, vremenom, zatvoriti debelu knjigu albansko srpskih problema.

Skoro 14 sati trebalo je juče poslanicima u Skupštini Srbije da se dogovore o Rezoluciji o Kosovu i Metohiji, a epilog je manje-više očekivan: uz vladajuću većinu, podršku ovom dokumentu dali su vojvođanski Mađari, SPO, na kraju i demokrate:

"Izbačeni su svi neprihvatljivi delovi iz predsedničke platforme. Predsednička platforma je odbijena, od strane vlade Srbije. Mi samo tražimo da oni to javno pokažu", kazao je Borislav Stefanović iz DS-a.

Sa druge strane ostali su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, LDP-a i DSS-a, čiji su poslanici do samog kraja pokušavali da predlog rezolucije prilagode svojoj politici:

"Od osam amadnmana koje je DSS predložila za izmenu ovog teksta rezolucije, predlagači nisu usvojili ni jedan. Tako da je situacija potpuno jasna i čista. DSS nema nikakav razlog da glasa za ovu rezoluciju", poručio je Slobodan Samardžić iz DSS-a.

Iako je obećavao da će odmah nakon izbora izaći sa planom za rešenje kosovskog pitanja, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i njegovom timu trebalo je gotovo šest meseci da pripremi platfomu o Kosovu, koja je odmah podigla dosta prašine u javnosti i otvorila pitanje jedinstva predsednika i Vlade. Ipak, sama činjenica da je državni vrh izašao sa zajedničkim dokumentom ukazuje da se može zaključiti da je nekakva vrsta jedinstva postignuta, smatra analitičar Dušan Janjić:

"Ako gledamo krajnji rezultat, jedinstvo je postignuto u smislu da nije došlo do političkog spora. Niko nije odustao od svog teksta. Kompromis je napravio Nikolić utoliko što je prihvatio da njegov tekst ide u obrazloženje. Po nekoj definiciji obrazloženje obrazlaže rezoluciju što ovde nije slučaj. Ovde je obrazloženje paralelna priča. Ali, opet, obrazloženje ima manje obavezujuću snagu od teksta rezolucije. Dakle, oni su napravili nekakav kompromis, što bi rekli, i vuci siti i ovce na broju."

Po oceni sagovornika Glasa Amerike, Rezolucija i njeno obrazloženje ipak daju premijeru Ivici Dačiću dosta slobode u pregovorima koji se u Briselu nastavljaju već sredinom iduće nedelje. Kako se očekuje na predstojećem sastanku Dačića i Tačija otvoriće se i tema od koje u ovom trenutku najviše strepe Srbi sa severa Kosova – a to je pitanje srpskih institucija. Protestno pismo koje su uputili predsedniku Srbije nakon izmene prvobitne platforme o Kosovu jasno govori o strahovima sa kojima se suočavaju – dok su istovremeno potpuno isključeni iz pregovaračkog procesa:

"Zaista postoji nešto što se zove nedovoljno uključivanje Srba sa Kosova i Srba sa severa Kosova u pregovarački proces. Ne vidim ni ovde da se otvara prostor. Oni imaju potpunu i jasnu svest o realnosti. I realnosti u njihovim opštinama, i realnosti na Kosovu, medunarodnoj zajednici i u Srbiji. Al oni žele da im se ta istina potvrdi i kaže. Ova ih rezolucija ne može zadovoljiti", ističe Janjić.

Sama činjenica da 11-ta po redu usvojena skupštinska Rezolucija o Kosovu u osnovi govori i o nastavku evropskih integracija jasno ukazuje da državni vrh ne odustaje od evropskog puta Srbije:

"Srbija ne može nazad i nema gde nazad. Srbija ne može da prekine dijalog jer nema alternativu za to", naglasio je premijer Ivica Dačić.

"Sa mnogo više optimizma očekujem sledeće pregovore zato što će svi oni koji budu u ime Republike Srbije pregovarali imati u rukama rezoluciju koju je donela narodna skupština", poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ono što je Vlada do sada uradila, kako smatra Dušan Janjić daje osnova da se možda već sredinom marta Srbiji odobri datum za početak pregovora o članstvu. Ono što se očekuje da Srbija do tada uradi – prilično je jasno, dodaje sagovornik Glasa Amerike:

"Znamo te takozvane nemačke zahteve. Naravno nisu nemački nego evropski kad su svi prihvatili. To je rešavanje problema paralelnih institucija pri tome je poseban naglasak na paralelnim bezbednosnim. Drugo to je taj napredak je po ovim tehničkim pitanjima kao što je, na primer, energetika. Ti razgovori takodje idu. Kao što je na primer pitanje vazdušnog prostora, telekomunikacija."

Spremnost Srbije na dijalog i kompromise je istaknuta u skupštinskoj Rezoluciji – i sada je sve u rukama srpskog premijera. S obzirom da i kosovski premijer Hašim Tači priprema svoje viđenje rešenja kosovskog problema, a da i Brisel ima neke svoje ideje – biće vrlo zanimljivo videti ishod razgovora već u četvrtak.
XS
SM
MD
LG