Linkovi

Nova runda pregovora


Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović
Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović

Prvi dio četvrte runde razgovora Beograda i Prištine je završen večeras i očekuje se da će nastavak uslijediti sutra ujutro. Šefovi oba pregovaračka tima vjeruju da bi ovaj put mogla biti zaključena neka od otvorenih pitanja.

Pred početak ove runde razgovora obje strane su, sudeći po izjavama datim na ulasku u zgradu Evropskog savjeta, bile uzdržano optimistične, očekujući da će se dosada uloženo u pregovore isplatiti u vidu konkretnih sporazuma.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da u četvrtoj rundi pregovora Beograda i Prištine očekuje rešavanja pitanja katastra, matičnih knjiga i slobode kretanja, ali u svakoj od tih tema postoje prepreke koje je postavila Priština.

"Nadam se da ćemo uspeti da nađemo kompromisno rešenje", rekao je Stefanović.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri
Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri

Mislim da ćemo doći do nekih osnovnih rezultata. Uvjerenja sam da smo do sada predano radili kako bi približili naša gledišta i očekujem rezultate u slobodi kretanja, slobodnoj trgovini ali i u pitanju energije.Od ovog kruga razgovora očekujem okvirni sporazum, a razgovaraćemo takodje i o drugim otvorenim pitanjima”, kazala je šefica pregovaračkog tima iz Prištine, Edita Tahiri.

"Ohrabruje nas podrška Evropske unije koju imamo da istom dinamikom i opredeljenjem za nalaženje rešenja nastavimo ovaj proces. Moguće da ćemo imati češća viđanja u Briselu, a možda i na nekim drugim mestima, a pokazali smo da imamo kapacitet našim odlaskom u Prištini", istakao je Stefanović.

Razgovori dvije strane se nastavljaju sutra, a pred današnji krug je iz Evropske komisije poručeno kako je rješavanje odnosa medju susjedima jedan od preduslova koje Srbija treba ispuniti na putu prema punom evropskom članstvu.

“Da bi se pridružila Evropskoj uniji, Srbija mora normalizovati odnose sa Kosovom. Postoje politički kriteriji iz Kopenhagena i koncept regionalne saradnje koja je, što važi za sve kandidate i potencijalne kandidate, jasan politički kriterij kakvog se Evropske komisija i Unija pridržavaju i važno je da sve zemlje normaliziju odnose sa susjedima. Konačno, sjediće za istim stolom kada se pridruže Uniji, tako da je to jasno i u slučaju Srbije”, navela je portparolka komesara za proširenje, Štefana Filea, Nataša Batler.

XS
SM
MD
LG