Linkovi

Okončana prva runda razgovora


Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović tokom prvog dana pregovora
Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović tokom prvog dana pregovora

Danas, zaključujući drugi dan prvog dijaloga Beograda i Prištine, delagacije razgovarale o nekoliko ključnih pitanja- regionalnoj saradnji, slobodi kretanja i vladavini prava.

Nakon tri i po godine šutnje, okončana je prva runda pregovora Beograda i Prištine. Pregovarač vlade u Beogradu, Borislav Stefanović, je tom prilikom rekao kako su razgovori bili konstruktivni i da su neka od otvorenih pitanja blizu rješenja. A razgovaralo se o telekomunikaciji, carinskim pečatima, katastrima, matičnim knjigama, avio-saobraćaju.

Prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine bio je prilika "za međusobno 'čitanje' dva pregovaračka tima, upoznavanje i izgradnju stepena poverenja", ocijenio je Stefanović. On je rekao da je tim Srbije na razgovore sa Prištinom došao izuzetno pripremljen. Stefanović je izjavio i da je zadovoljan kako je protekao prvi sastanak s delegacijom Kosova.

Prema njegovim riječima, kosovski tim je nastojao da nametne "terminološke i narativne razlike" i sopstvena "tumačenja skorašnje istorije". Delegacija Beograda, po njegovim rečima, nije dozvolila "bilo kakvu devijaciju u razgovorima", otklanjajući razlike koje je "druga strana često pokušavala da predstavi", fokusirajući se na najvažnija pitanja kojiaće doneti dobrobit ljudima na Kosovu.

Zadovoljstvo razgovorima je istakla i šefica prištinskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, koja je rekla da su se razgovoori odvijali na dobar i pozitivan način.

“Mislim da smo načinili neki progres u smisli stavljanja na sto odredjenih ideja i prijedloga, pokušavajući da nadjemo zajedničko stajalište. U svakom slučaju, o svim ovim pitanjima treba u narednim fazama još razgovarati. Ova tehnička pitanja stoje kao barijera odnosima dvije države još od rata 1999. godine. Nakon jedanaest godina šutnje, nije tako lako i jednostavno. U svakom slučaju, uvjerena sam da smo svi zajedno snažno radili kako bi smo napredovali na putu ka rješenjima.”

Tri su cilja uspostavljena rezolucijom Savjeta bezbjednosti. Prvi je je osnažiti saradnju u regionu, drugi je dovesti obje strane na put prema EU i konačno, najvažniji je poboljšati živote ljudi na terenu. Razgovarali smo i o tome kako obezbijediti više pravne sigurnosti svim gradjanima. To znači usaglasiti matične knjige i katastre, jer neki od njih nedostaju, u svakom slučaju ta pitanja čekaju da budu rješena”, kazao je specijalni savjetnik visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Robert Kuper.

Razgovarano je i o avio komunikaciji jer se, očito, i tu mora nešto mijenjati jer je nepojmljivo da, primjera radi, kraće traje let iz Beča do Skopja nego iz Beča do Prištine. Razgovori su počeli i to je, čini se, barem iz evropskog ugla, najvažnije. Narednu rundu treba očekivati na istom mjestu, u skoro vrijeme.

XS
SM
MD
LG