Linkovi

Tadić: Pritisci nedelotvorni


Predsednik Srbije Boris Tadić govori na dodeli nagrada "Dr Zoran Djindjić" najboljim mladim naučnicima i istraživačima na Novosadskom univerzitetu, danas u Vladi Vojvodine u Novom Sadu.
Predsednik Srbije Boris Tadić govori na dodeli nagrada "Dr Zoran Djindjić" najboljim mladim naučnicima i istraživačima na Novosadskom univerzitetu, danas u Vladi Vojvodine u Novom Sadu.

Pritisci na Srbiju povodom Kosova ne mogu biti delotvorni jer Beograd neće odustati od svojih principa, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadic, dok je ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da se ukidanje paralelnih institucija na Kosovu ne može učiniti jednim rezom.

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je danas da se za rešenja kosovskog problema primeni “irski model”, kao kompromisno rešenje koje ne bi dovelo u pitanje pristupanje Srbije Evropskoj uniji. U intervjuu skopskom Dnevniku Tadić je odbacio mogućnost podele Kosova i dodao da Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rešenja.

Republika Irska ne priznaje podelu njenog teritorijalnog integriteta, odnosno ostrva, ali je svejedno članica EU, objasnio je Tadić i dodao da osim irskog modela postoje i drugi nacini rešavanja teritorijalnih sporova u Evropi, kao što je u Južnom Tirolu.

A kako je danas rekao srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac pitanje ukidanja paralelnih struktura na Kosovu je politicka prepreka ka dobijanju kandidature za EU, kojoj mora da se pristupi analitično.

To ne može da se učini jednim rezom, izjavio je Šutanovac i dodao da će se insistirati na tome da zaštita ljudskih prava i zaštita obrazovanja ostanu sigurno sidro Srbije na Kosovu, imajući u vidu da je, kako je rekao, neprihvatljivo da deca uče po programima koje sprovodi Kosovo:

"Tom pitanju mora da se pristupi analiticno, ne može se to jednim rezom učiniti, imajući u vidu da je dugi niz godina postojala paralelna struktura Albanaca na Kosovu i Metohiji koja se ticala školstva i zdravstva. Neprirodno je da neko ocekuje da se gradjanke srpske nacionalnosti poradaju u Prištini,a one sa Kosova u Beogradu", ocenjuje Šutanovac.

Dijalog s Prištinom nije odricanje od državnog interesa, smatra komesar za proširenje Štefan File. U intervjuu Novostima File je rekao da je Srbija na dobrom putu da u martu dobije status kandidata za clanstvo u EU, ukoliko ostvari dalji napredak u dijalogu s Kosovom o prakticnim pitanjima, bez ispunjavanja novih uslova.

XS
SM
MD
LG