Linkovi

Oskudne reakcije na referendum


Glasačko mesto u školi Sveti Sava, u severnom delu Kosovske Mitrovice, 15. februar 2012.
Glasačko mesto u školi Sveti Sava, u severnom delu Kosovske Mitrovice, 15. februar 2012.

Ako je suditi po reakcijama u Beogradu, teško bi bilo i naslutiti da je pre samo dva dana na severu Kosova održan referendum. Iz vrha vlasti gotovo da nema reakcija, dok opozicija osuđuje ponašanje vladajuće koalicije.

Radikali pozdravljaju rezultate referenduma i pozivaju predsednicu parlamenta da zakaže vanrednu sednicu o Kosovu, a naprednjaci ocenjuju da rezultat referenduma pokazuje da predsednik Srbije Boris Tadić i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović ne zastupaju interese srpskog naroda na severu Kosova.

Po oceni profesora Fakulteta političkih nauka Predraga Simića referendum će biti činjenica koja neće moći da se zanemari u daljim pregovorima i može ostaviti posledice na raspravu o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je ishod referenduma očekivan i da predstavlja neku vrstu raskida Srba sa severa Kosova sa zvaničnim Beogradom. Sada je prilika i da Srbi sa severa Kosova budu istorijski odgovorni i razmotre šta su maksimalne mogućnosti - šta Beograd može realno za njih da učini, kaže Milić.

A, kako je danas izjavio predsednik opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić referendum je pokazao da su Srbi sa severa Kosova odlučili da uzmu sudbinu u svoje ruke jer je, kaže Pantić, i sama Vlada priznala da nema instrumenta da ih zaštiti:

"Ja sam siguran da će nakon rezultata referenduma i Vlada Srbije i predsednik Tadić promeniti svoj stav jer je sada potpuno jasno da ovaj referendum nije bio politički inspirisan, da je ovo bila želja svih građana koj žive na severu pokrajine,"

Inače, pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni 21. februara u Briselu, a na dnevnom redu biće pitanje regionalnog predstavljanja Kosova. Kako je danas izjavila portparolka evropske komesarke za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančić, oko ovog pitanja su dve strane, nakon intenzivnih napora evropskog posrednika Roberta Kupera, konačno približile stavove.

U medjuvremenu, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beču da međunarodna zajednica ne bi trebalo da ignoriše rezultate referenduma koji je održan na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG