Linkovi

Delegacija Srbije večeras u Briselu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučic sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučic sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton

Delegacija Srbije putuje večeras u Brisel, gde će sutra biti održana 10.runda dijaloga Beograda i Prištine,

U očekivanju opipljivijih rezultata pregovora u Briselu, u Beogradu je danas svojevrsno zatišje. Osim naprednjaka koji su izrazili ponos zbog ponašanja svog lidera Aleksandra Vučića tokom dijaloga, pred sutrašnju, možda i konačnu rundu pregovora Srbije i Kosova, iz vladajuće koalicije oglasio se jedino ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenom da očekuje uspešan ishod pregovora:

"Ne mogu da razumem zašto je Tači ubacio ovaj uslov koji Srbija nikada neće moći da prihvati. A to je da im ne pravimo smetnje za učlanjivanje u UN. Ako Tači napravi povlačenje tog člana, mislim da je sve ovo ostalo prihvatljivo i da se može prihvatiti."

Čelnik Demokratske stranke i bivši šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio je da se u narednih 48 sati ili nešto duže može očekivati finalizacija pregovora. Čedomir Jovanović je najavio da će LDP uputiti pisma Ketrin Ešton, Štefanu Fileu i svim vladama zemalja članica EU i tražiti da se Srbiji da datum, a Kosovu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se, po oceni Jovanovića, došlo do kvalitetnijih rešenja od svega što je do sada ponuđeno u dijalogu:

"Potrebno je ojačati i Kosovo i Srbiju i to tako što će bez obzira na izostanak konačnog dogovora Beograda i Prištine, Priština dobiti od EU SSP, a Srbija datum za početak pregovora."

Delegacija Srbije putuje večeras u Brisel, gde će sutra biti održana 10. runda dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je FoNetu u kabinetu premijera Srbije Ivice Dačića i ponovljeno da je za srpsku stranu neprihvatljiva 14.tačka ponuđenog sporazuma o pristanku Srbije da Kosovo može da postane član međunarodnih organizacija.
XS
SM
MD
LG