Linkovi

Bez dogovora u Briselu i posle osme runde


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Srbije Ivica Dačić poziraju fotoreporterima tokom današnjeg susreta u Briselu.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Srbije Ivica Dačić poziraju fotoreporterima tokom današnjeg susreta u Briselu.

Priština se plaši da zajednica srpskih opština ne bude osnova za otcepljenje, ili separatizam, dok Srbi sa Kosova ne prihvataju da ta zajednica bude bez ozbiljnih ovlašćenja, izjavio Ivica Dačić.

Osma runda dijaloga delegacija vlada Srbije i Kosova u Briselu, uz posredstvo EU, završena je u utorak pred ponoć, posle 14 sati pregovora - bez dogovora.

"Međuprostor između dve strane je veoma uzan, ali dubok", izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i napomenula da je ovo bio "poslednji put da se sastajemo zvanično".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da u maratonskoj osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije postignut dogovor, ali je ocenio da su razgovori bili korektni, mada su stanovišta dve strane i dalje udaljena, kao i da je napravljen "veliki iskorak" u normalizaciji odnosa.

Dačić je u Briselu rekao da je ponosan na delegaciju Srbije i njeno jedinstvo. Dačić je dodao da je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u toku ove runde pregovora - zbog težine situacije - nudio ostavku, ali da je on to odbio.

Osvrćući se na razgovore sa delegacijom Prištine, Dačić je rekao da je napravljen iskorak u smislu međusobnog razumevanja, ali i dalje postoje različiti prilazi načinima
za rešavanje nekih problema.

Prema Dačićevim rečima, Priština se plaši da zajednica srpskih opština ne bude osnova za otcepljenje, ili separatizam, dok Srbi sa Kosova ne prihvataju da ta zajednica bude bez ozbiljnih ovlašćenja.

"Za svaki narod je važno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga tuži, ko mu sudi, ko ga leči, ko školuje... Zato je važno da ozbiljno pristupimo ovom pitanju, razumevajući pozicije koje imaju Beograd i Priština", naglasio je Dačić i ukazao da "dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom nije najvažnije pitanje", ali da "je postalo deo problema".

Dačić je konstatovao da Srbija neće dobiti datum, ukoliko ne bude pozitivnog ishoda dijaloga.

"Mi ne krijemo ništa od našeg naroda, ali postoje situacije u kojima ne smete da posmatrate da li je nešto pravedno ili nije", objasnio je Dačić.

U normalnim okolnostima ovakav predlog teško bi mogao da bude ocenjen kao pravedan, ukazao je Dačić, ali je pitanje da li imamo bolje rešenje i drugu mogućnost.

Tači: Srbija nije ponudila nikakav ustupak


Premijer Kosova Hašim Tači potvrdio je da u osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije bilo dogovora i ponovio da asocijacija srpskih optšina neće imati zakonodavne, ni
izvršne nadležnosti, ali je izrazio nadu da će se sporazum postići.

"Sve će biti po Ustavu Kosova, zakonima i EU standardima", naglasio je Tači i dodao:

"Nije određen poseban datum sledećeg sastanka, ali ako se Srbija složi o principima, moglo bi doći do toga početkom iduće nedelje".

Premijer Kosova ocenio je da sastanka nije bio lak.

"Bilo je novih učesnika, koji nisu bili pripremljeni na novu realnost za pregovaračkim stolom. Trebalo im je vremena da se naviknu i da se udalje od prošlosti", rekao
je Tači, koji je za Radioteleviziju Kosova izjavio da je Kosovo potpuno
spremno za dogovor, ali da "od srpske strane nije dobijen nikakav ustupak".

Osma runda razgovora delegacija Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske uniuje Ketrin Ešton, počela je jutros u Briselu nešto pre 11 sati odvojenim susretima Eštonove, najpre sa delegacijom Beograda, a zatim i s prištinskim timom, a zajednički sastanak je počeo u 14 sati.

Sastanak je bio prekinut radi konsultacija, posle čega je Ketrin Ešton odvojena razgovarala sa svakom od dve delegacije. Razgovor je nastavljen uveče novim trojnim sastankom.
XS
SM
MD
LG