Linkovi

Razgovori u Raškoj prekinuti, nastavak sutra


Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper odlazi sa sastanka sa predstavnicima Srbije Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem, koji je odrzan danas u zgradi Skupštine opštine Raška.
Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper odlazi sa sastanka sa predstavnicima Srbije Borislavom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem, koji je odrzan danas u zgradi Skupštine opštine Raška.

Evropski posrednik Robert Kuper sastao se danas sa predstavnicima srpskih vlasti i razgovarao o krizi na severu Kosova. Razgovori su prekinuti i biće nastavljeni sutra.

Nakon dva i po sata razgovora o aktuelnoj situaciji na severu Kosova, današnja runda pregovora evropskog posrednika Roberta Kupera sa predstavnicima srpske vlasti je završena i biće nastavljena sutra.

Učesnici ovog skupa u Raškoj nisu davali izjave posle sastanka i jedino je srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao da se očekuje da ishod ovih razgovora sa posrednikom EU bude rešenje koje će obezbediti da se situacija na severu Kosova vrati na stanje od pre 25. jula.

Nakon razgovora koje je u Prištini vodi sa kosovskim vlastima, Kuper je došao na sastanak u Rašku, kome su, osim ministra Bogadnovića i šefa Pregovoračkog tima Beograda prisustvovali i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković, savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vlada Jovičić, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Ðentili.

Sa druge strane, Stefanoviću i Bogadnoviću pripadnici KFOR-a koji obezbeđuju i kontrolišu administrativni prelaz Jarinje nisu dozvolili ulaz na Kosovo uz objašnjenje da im je tako naređeno. Oni su ipak uspeli da alternativnim pravcima uđu na Kosovo i razgovaraju sa lokalnim Srbima koji su na barikadama, nakon čega su se vratili u Srbiju, na sastanak sa Kuperom u Raškoj.

A povodom situacije na severu Kosova danas se oglasio i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin koji je rekao da Moskva podržava stav Beograda da se problemi rešavaju dijalogom. On je pozvao Kfor i Euleks da se pridržavaju svog mandata, a o vlastima u Prištini Konuzin je izjavio da imaju arogantan stav, da njihovo delovanje krši međunarodno pravo i predstavlja opasnost za bezbednost.

XS
SM
MD
LG