Linkovi

Tadić: Nećemo ukinuti institucije na Kosovu


Predsednik Tadić kaže da Srbija "neće odustati od zaštite nijednog legitimnog nacionalnog interesa".
Predsednik Tadić kaže da Srbija "neće odustati od zaštite nijednog legitimnog nacionalnog interesa".

U poruci građanima predsednik Srbije Boris Tadić rekao da nije izvesno da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora, ali i da pored toga Srbija neće povući institucije sa severa Kosova.

Postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora o članstvu, ali da i pored toga ne može da pristane na zahtev da ukine svoje institucije na severu Kosova i Metohije, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da Srbija neće napustiti svoj narod na Kosovu, ali da neće odustati ni od evrointegracija:

"Da li ćemo dobiti status kandidata i datum za pregovore - to samo jednim delom zavisi od nas. Ja sam uveren da će Srbija ispuniti svaki uslov koji je u skladu sa kopenhaškim kriterijumima, a da li će EU ispuniti svoj deo posla to ćemo da vidimo - to zavisi od EU", ocenio je predsednik Srbije.

Po rečima Tadića, zahtev za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova – koji je saopštila nemačka kancelarka tokom posete Beogradu – za Srbiju nije prihvatljiv iz više razloga, a pre svega zato što to nisu paralelne, već jedine institucije čijim bi gašenjem nastao pravni vakuum. Takođe, kaže Tadić, reč o legitimnim institucijama čiji su predstavnici izabrani na demokratski način na izborima.

Tadić je naglasio da od svoje politike očuvanja nacionalnih interesa na Kosovu i vođenja Srbije ka EU neće odustati, jer je za tu politiku dva puta dobio podršku građana Srbije:

"Ako ćemo mi u srpskoj ili evropskoj političkoj javnosti dobiti zahtev da se Srbija opredeli, moj odgovor će biti da Srbija neće odustati ni od jednog svog legitimnog interesa – niti da štiti svoje stanovništvo na Kosovu, da brine o svojim legitimnim interesima na Kosovu i Metohiji ne ugrožavajući Albance i albanski narod, ali neće odustati ni od svog legitimnog interesa da postane članica EU. Ako neko na to kaže – to je nemoguće, ja sam uveren sa je to moguće. Ako to nije moguće danas, biće moguće sutra", kaže Tadić.

Argumenti koji dolaze iz Nemačke, kao ekonomski najmoćnije države Evrope, moraju biti pazljivo analizirani, rekao je još Tadić i dodao da niko ne može od Srbije da traži da povlači neprirodne političke poteze i da praktično pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo.

Poruke nemačke kancelarke bile su, između ostalog, jedna od tema današnjeg razgovora u Banjaluci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića, koji je rekao da će na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu biti razmotreno i ono što se dogodilo na severu Kosova u julu:

"Srbija će tražiti osudu jednostrane upotrebe sile. Ono što se u julu dogodilo na Kosovu je sasvim sigurno prouzrokovano činjenicom da je neko odlučio da pošalje specijalne jedinice na sever Kosova. Sve što se dogodilo nako toga je je posledica te odluke", naveo je Jeremić.

"Apsolutno stojim na zaštiti srpskih državnih i srpskih nacionalnih interesa na Kosovu, šta god to značilo. Nemoguće je da se unilateralnim akcijama i primenom sile na Kosovu od strane takozvanih kosovskih lasti rešavaju ta pitanja", primetio je Dodik.

A kako je ocenio potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić zahtev za ukidanje paralelnih institucija antidemokatska ideja s obzirom da je reč o institucijama koje imaju podršku građana. Takođe, kako je rekao Đelić, Srbija želi da nastavi dijalog o Kosovu:

"Pa mi smo taj dijalog i inicirali. Veoma je bitno da taj dijalog ne bude poligon za ucenjivanje Srbije, jer ukoliko se postavi na asimetričan način, gde sve ono što traži Priština Beograd mora da prihvati, onda to više nije dijalog. To je ucena".

Konačno, kako smatra predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, status kandidata za članstvo u EU je siguran za Srbiju i posle posete Angele Merkel. Srbija je dosta uradila na putu evropskih integracija, kaže Liht i dodaje da poruke nemačke kancelarke predstavljaju spisak želja, od kojih se nekima može izaći u susret, a o nekima se mora ozbiljno razgovarati.

XS
SM
MD
LG