Linkovi

Tadić: Sprečiti unilateralne poteze


Vojnici KFOR-a pregledaju vozila na graničnom prelazu Jarinje (arhivski snimak)
Vojnici KFOR-a pregledaju vozila na graničnom prelazu Jarinje (arhivski snimak)

Najava Prištine da planira da 16. septembra razmesti carinike i policajce na administrativne prelaze na severu Kosova je neprihvatljiva za Beograd, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadić i najavio diplomatske pokušaje da se ta akcija spreči.

Predsednik Tadić najavio je da će Beograd tražiti od međunarodnih činilaca da spreče unilateralne pokušaje Prištine da uz pretnje nasiljem razmesti svoje carinike i policajce na administrativne prelaze između Kosova i centralne Srbije. Po njegovoj oceni Euleks i Kfor bi dovođenjem predstavnika kosovske carine ili policije prekršili svoje obaveze o statusnoj neutralnosti.

Na današnjoj konferenciji za novinare Tadić je istakao i da metodologija pritisaka na Srbiju je veoma opasna i stavlja vlasti u Beogradu u veoma tešku stuaciju:

"Međunarodne predstavnike koji se igraju sa mirom i sa životima ljudi donošenjem neodgovornih odluka ne mogu sa razumem. To je vrhunska neodgovornost i to je opasno ponašanje. I zbog toga će Srbija kroz sve međunarodne institucije pokrenuti procese kojima bi trebalo da se zaustavi ova namera. Da li ćemo uspeti u tome ili ne videćemo, ali ja na vreme šaljem poruku međunarodnoj zajednici, ali i našoj domaćoj javnosti da Srbija neće prihvatiti takvo rešenje", poručio je Tadić.

Kako je istakao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić cela diplomatsko-konzularna mreža Srbije je stavljena u punu aktivnost ne bi li se sprečio najavljeni pokušaj upotrebe sile od strane vlasti u Prištini. Jedan od pravaca delovanja biće obraćanje Ujedinjenim nacijama i generalnom sekretaru Ban Ki Munu, najavio je Jeremić i upozorio da odgovornost za mir i stabilnost na teritoriji pokrajine ima Savet bezbednosti UN i međunaro-dne misije koje rade na Kosovu:

"Ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti na terenu, ukoliko dođe do ljudskih žrtava kao rezultat najave prištinskih vlasti da će upotrebiti silu krajem ove nedelje, odgovornost će biti u dvorištu onih koji imaju mandat da takve stvari spreče, a to su pre svega Evropska unija i NATO", navodi Jeremić.

Po oceni potpredsednika Vlade Ivice Dačića očigledna je namera Prištine da slanjem carinika i policajaca na administrativne prelaze na severu Kosova zaokruži kosovsku državnost. Stvar je državnih organa da se dogovore koje postupke će primeniti u vezi sa prelazima na severu Kosova rekao je Dačić i dodao da je i Srbija mogla da napravi hermetički zatvorene administrativne linije na području gde žive Albanci:

"Mislim da mi moramo da insistiramo na tome da međunarodna zajednica poštuje sve one aranžmane koje je dogovorila sa Srbijom. Ja ne znam zašto Srbija uopšte vodi dijalog ako će se sve na kraju završiti tako da uopšte nije ni bitno da li se prihvata pečat ili ne, već je bitno da li će tu biti carinici i kosovski policajci", navodi Dačić.

A kako je istakao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić Srbija nema drugih mogućnosti nego da diplomatskim sredstvima ukaže na opasnost čina koji najavljuje Priština. Ako se to ipak dogodi, manevarski prostor za bilo kakvu reakciju Srbije je gotovo nikakav, ocenio je Ljajić.

XS
SM
MD
LG