Linkovi

Tadić poziva na smirivanje situacije


Predsednik Srbije Boris Tadić u okviru dvodnevne ministarske konferencije "Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala" koja je pocela danas u Palati Srbija u Beogradu, komentarisao krizu na
Predsednik Srbije Boris Tadić u okviru dvodnevne ministarske konferencije "Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala" koja je pocela danas u Palati Srbija u Beogradu, komentarisao krizu na

Rekavši da se blokadama puteva ne brane, već ugrožavaju srpski nacionalni interesi, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Srbe sa severa Kosova da uklone barikade. Predsednik Tadić je uputio apel i KFOR-u da prekine uklanjanje barikada, a na današnjoj regionalnoj konferenciji ministarstava unutrašnjih poslova i pravde potvrdio je stabilnost koalicije DS-SPS.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas predstavnike KFOR-a da ne pokreću akcije uklanjanja barikada, jer kao je rekao, te akcije dovode u pitanje živote građana i proizvode teške rizike. Istovremeno, Tadić se obratio i političkim predstavnicima Srba na severu Kosova i pozvao ih da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva. Barikade, po njegovim rečima, dodatno provociraju akcije KFOR-a, zbog čega su se svi našli u začaranom krugu iz koga nema izlaza, i u kojem samo ekstremisti imaju korist.

"Političke predstavnike Srba na severu Kosova, koji imaju svoj legitimitet jer su izabrani na izborima pozivam da učine sve da uklone barikade jer ugrožavaju iznad svega živote građana, a ne obezbeđuju da se odbrani niti jedan nacionalni interes. Naprotiv, dovodi nas u situaciju da svaku mogućnost da branimo osnovne nacionalne interese na severu Kosova, na Kosovu uopšte i u međunarodnoj areni", istakao je predsednik Tadić.

Svaka nestabilnost na severu Kosova, rekao je još Tadić, ugrožava međunarodni kredibilitet Srbije i utiče na dobijanje statusa kandidata zemlje za članstvo u EU. Govoreći o poslednjim izjavama potpredsednika srpske Vlade Ivice Dačića o Kosovu i ostavci, Tadić je ocenio da je reč o figurativnim i retoričkim porukama i da ih ne shvata kao zveckanje oružjem.

Sam Dačić je objasnio da je njegova izjava da nije dobro reći da Srbija neće ratovati za Kosovo, upravo za cilj imala da spreči rat, odnosno da kosovski premijer Hašim Tači nikada oružano ne napadne Srbe na Kosovu, već da se problemi rešavaju dijalogom.

"Ja sam rekao samo da u situaciji kada je Tačiju sve dozvoljeno, mora da ima neko da mu kaže da nešto ne sme. To bi trebalo da mu kaže EU, KFOR ili UN, a ne ja", izjavio je Ivica Dačić.

I lider SPO-a Vuk Drašković je pozvao Srbe da napuste barikade na Kosovu pre nego što se desi neka nesreća. Srbija nema vlast na Kosovu, rekao je Drašković i dodao da on zagovara ideju Srbije u EU i i najviših standarda za Srbe na Kosovu, zaštite prava i baštine za Srbe.

Reagujući na Tadićev današnji poziv Srbima da prekinu blokade, LDP ocenjuje da je apel stigao sa četiri meseca zakašnjenja, ali da može biti korak u dobrom pravcu samo ukoliko je praćen definitivnim napuštanjem poražene politike "i Kosovo i Evropa" i dogovorom sa Evropskom unijom i Prištinom.

Za radikale Tadićev poziv je sulud i šizofren, dok DSS ocenjuje da je to pokazatelj odustajanja od borbe za očuvanje integriteta države Srbije.

XS
SM
MD
LG