Linkovi

Novi sukobi, Dačić očekuje kandidaturu


Premijer Srbije Mirko Cvetković govori u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića na delu sednice Skupštine Srbije odredjenom za pitanja poslanika
Premijer Srbije Mirko Cvetković govori u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića na delu sednice Skupštine Srbije odredjenom za pitanja poslanika

Na mostu i barikadi kod Dudinog krša u blizini Zvečana noćas je došlo do novog sukoba lokalnih Srba i pripadnika Kfora koji su oko ponoći pokušali da uklone ovu barikadu. Srbi su kao odgovor počeli da dodatno ojačavaju ovu i postavljaju nove barikade, bačen je suzavac, čuli su se pucnji i iz vatrenog oružja, a u sukobu je bilo dosta povređenih na obe strane. Istovremeno, srpski ministar policije Ivica Dačić je danas iz Brisela poručio da se može očekivati da Evropska komisija odobri Srbiji status kandidata za člana EU.

Srbija može da očekuje da joj Evropska unija u decembu odobri status kandidata za članstvo, ukoliko se održi aktivan dijalog sa Prištinom u kojem ima stalnog napretka, izjavio je danas, posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić. Treba da postoji obostrano uverenje da nije u pitanju nikakva igra i pokušaj da se neko prevari s ciljem da se dobije status kandidata, rekao je još Dačić i dodao da Srbija treba odmah jasno stavi do znanja šta može da se primeni, a šta nije u skladu s njenim nacionalnim, državnim interesima i ustavom:

"Postoji jedno pozitivno mišljenje i raspoloženje u Evropskoj komisiji, barem kod komesara za proširenje Štefana Filea. Potrebno je i našim prijateljima u EU, koji se zalažu za to da Srbija dobije status kandidata, dati i određene praktične argumente kako bi oni imali potporu za povoljan stav kad se o tome bude odlučivalo."

A posle noćašnjeg incidenata na barikadi kod Dudinog krša u kome je povređeno više desetina građana i pripadnika KFOR-a, Vlada Srbie je danas najoštrije osudila ovaj događaj i kako je izjavio direktor vladine Kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović pozvala da se svi problemi rešavaju dogovorom:

"Dijalog je jedini put koji može da doprinese trajnoj stabilnosti na području južne pokrajine. Što se nas tiče dijalog ne može biti brzo završen zato što ima mnogo otvorenih pitanja. Za Vladu Srbije prioritetna pitanja su da se na tim gorućim područjima, a pre svege na ta dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak postigne neki normalan, pravedan i pošten sporazum."

Konačno, u Skupštini Srbije premijer Mirko Cvetković je odgovarajući na poslanička pitanja poručio da je Vlada spremna da izađe sa novim dokumentom o Kosovu ali traži široku podršku u parlamentu. Po oceni Cvetkovića u Skupštini nije bilo te većine, a sa druge strane, Vlada je zauzela stav da je bolje ne donositi rezoluciju sa podrškom od svega 126 glasova nego je doneti i, kako kaže premijer, imati manjinu koja pere ruke i kaže da u tome ne učestvuje.

XS
SM
MD
LG