Linkovi

Ešton očekuje nastavak dijaloga


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu

Jedan zvaničnik blizak visokoj predstavnici EU i delovanju Euleksa na Kosovu je ukazao da više članica Unije smatra da je neodrživo da misija EU ne može slobodno da deluje na celom prostoru Kosova, a da Srbija želi da postane članica EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je danas nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen veoma brzo i da veruje, kako je rekla na konferenciji za novinare tokom zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu, da će predsednik Srbije Boris Tadić tom prilikom potvrditi svoju lidersku sposobnost:

"Nadam se da ćemo u narednim danima i nedeljama videti da će ta obaveza biti ispunjena. To nije lako. Liderstvo nije lako i ono znači da se na prvo mesto stave dugoročni interesi ljudi, a ja verujem da je to EU. I da će on uvideti da je u stanju to da učini. EU će ga sa zadovoljstvom podržati u postizanju tog cilja."

A na skupu koji je organizovao Evroski pokret u Srbiji šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je izjavio da je vlada usvojila sve izveštaje iz Brisela, da su oni do sada više puta predstavljani u parlamentu, kao i da Srbija ne mora da čeka deklaraciju Vlade i Skupštine da bi pregovori sa Prištinom bili nastavljeni. Kako je objasnio Stefanović Sporazumima se omogućava ostvarivanje uticaja Srbije u radu institucija koje ionako rade na teritoriji Kosova i gde Beograd de fakto nema kontrolu od 1999. godine:

"I ovi razgovori u Briselu, uključujući i pitanje regionalnog predstavljanja su razgovori kojima se ne vrši uticaj na promene odluka Srbije, već se utiče na odluke koje su donete i stavljene u ruke Prištini. Ovo je prvi put da mi možemo da utičemo na ono što je kod njih, a što im je dato i od strane Unmika, Saveta bezbednosti, međunarodne zajednice."

A posle nedavne izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da nova deklaracija o Kosovu i ne mora da bude doneta, jer vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim deklaracijama, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija je rekla da bi bilo pogrešno i štetno po nacionalne interese da u Skupštinu stigne bilo kakav tekst deklaracije o Kosovu, kao i da ne bi bilo dobro kad taj dokument ne bi dobio širu podršku u parlamentu. Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kaže da ne očekuje da će ovaj dokument uskoro stići pred polasnike:

"Uzimajući u obzir situaciju na terenu, a pre svega na severu Kosova i Metohije, ono što je činjenica to je da ćemo verovatno dobiti određeni odgovor od Vlade na zahtev Odbora za Kosovo i Metohiju koji sam ja prosledila Vladi. I da ćemo iza toga imati stav šta dalje radimo."

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je jasno da je politika “I Kosovo i Evropa” poražena. Umesto loše rezolucije, kako smatra Jovanović potrebna je jasna politika prema Evropi i poruka da će Beograd učiniti sve kako bi osigurao evropsku budućnost Srbije.

XS
SM
MD
LG