Linkovi

Srbi ne odustaju od blokada


Blokirani putevi prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova
Blokirani putevi prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova

Pripadnici KFOR-a pokušali su jutros, na severu Kosova, u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka da postave kontrolni punkt i kontrolišu saobraćaj. Međutim, lokalni Srbi su se brzo okupili, postavili kamion natovaren građom i tako blokirali nemačku jedinicu, koja se posle toga povukla ka obližnjem albanskom selu.

Kao i proteklih nekoliko dana situacija na severu Kosova se i danas opisuje sa dve reči – napeto i mirno. Uprkos lecima koje je KFOR danas bacao iz helikoptera iznad Kosovske Mitrovice u kojima upozorava građane da su blokade puteva nezakonite i da ih ne smatra mirnim protestima, Srbi sa severa Kosova su nastavili da blokiraju sve važne putne pravce ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Od totalnih blokada puteva neće odustati dok se sa ovih prelaza ne povuku albanski carinici i policajci, poručuju Srbi, a šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je za ruski televizijski kanal Russia Today izjavio da ne veruje da bilo ko na svetu može da kaže srpskom narodu da se odrekne Kosova i prihvati njegovu nezavisnost:

"Ovo je ozbiljan incident i korak nazad na putu ka normalizaciji odnosa sa Prištinom. Druga stvar je da kada dovedete carinike, onda će te staviti zastavu, zatim i naoružane jedinice i takozvano kosovsko zakonodavstvo. I ljudu koji ovde žive biće okruženi nečim što liči na kosovsku državu. To je jednostavno neprihvatljivo."

Stefanović je rekao i da iz Brisela još nije stigao odgovor na predlog koji je Srbija uputila 16. septembra, po kome na prelazima Jarinje i Brnjak ne bi trebalo da bude kosovskih carinika, dok je sve ostalo, kako predlaže Beograd, predmet dogovora. A regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je, pozivajući se na saopštenje Euleksa da će carinski punktovi uvesti red i zakon na severu, ocenio da je Priština postupala u skladu sa odredbama briselskog sporazuma.:

"Velike se stvari dogadjaju trenutno. Uzimajući u obzir brige srpske populacije u severnim opštinama mogu reći da uklanjanje barikada u ovom trenutku nije prioritet bezbednosnih organizacija na Kosovu."

Najave iz Prištine da će okupirati sever, zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu upravu u Vladi Kosova Slobodan Petrović ocenio je kao opasnu tezu koja samo idu u prilog podizanju tenzija. Od nadležnih u Prištini i Beogradu Petrović očekuje najvišu dozu ozbiljnosti, jer na Kosovu i od najbanalnijih stvari, kako je rekao, mogu da izbiju veliki problemi:

"I očekujem da će upravo normalizacija prelaza biti u interesu pre svega onih običnih ljudi. I sigurno da je neprihvatljivo da sloboda kretanja bude ugrožena nekim političkim aktivnostima."

Konačno, iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića oštro je negirano pisanje prištinskog “Zerija” da je na marginama predstojeće Generalne skupštine UN moguć susret Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Međutim, jedan drugi susret je planiran u Njujorku. Kako je izjavila portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijačić tokom ove nedelje, u pozadini zasedanja Generalne skupštine UN, evropska komesarka Ketrin Ešton očekuje da će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

XS
SM
MD
LG