Linkovi

Srbija: Kontrolišemo situaciju na Kosovu


Manji požar na prelazu Jarinje
Manji požar na prelazu Jarinje

Srbi pojačavaju barikade na putevima koji vode do administrativnih prelaza na severu Kosova, a Vlada Srbije poziva građane severa Kosova da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije. Strani i domaći zvaničnici pozivaju na uzdržanost.

Prema podacima kojima raspolaže srpska Vlada na Jarinju i Brnjaku su pripadnici EULEX-a i KFOR-a, dok kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima. Kako je danas, posle sednice Vlade izjavio direktor Vladine kancelarije za saradnju sa madijima Milivoje Mihajlović KFOR i EUELX su na prelazima u skladu sa mandatom koje su im poverile Ujedinjene nacije:

"Vlada prati i u potpunosti kontroliše situaciju na Kosovu i Metohiji. Stanje je mirno i sve vitalne funkcije se odvijaju nesmetanmo. Škole, zdravstvene ustanove i ostale insitucije države Srbije su u potpunosti u funkciji stabilizacije i mira."

Dok Srbi sa severa Kosova pojačavaju barikade na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, strani i domaći zvaničnici pozivaju na mir. Ambasadorka SAD u Srbij Meri Vorlik izjavila je danas da je veoma važno da sve strane na Kosovu ostanu uzdržane:

"Smatramo da je veoma važno da predaja nadležnosti između EULEX-a i KFOR-a danas protekne mirno, i kao što sam rekla, da sve strane ostanu uzdržane i miroljubive."

Kako ocenjuje potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, jednostrani potezi Prištine izazivaju napetost, a dovođenje i prisustvo kosovskih carinika na prelazima Jarinje i Brnjak je zloupotreba dogovora o prihvatanju carinskog pečata. Dačić, koji je danas prisustvovao proslavi Dana granične policije u centru granične policije u Dimitrovgradu smatra da dovođenje kosovskih carinika helikopterima liči na veliku bajku i predstavu i da to ne može opstati u realnosti:

"Nije se razgovoralo kome ide prihod od carina, niti ko će biti na tim administrativnim prelazima. Mi jesmo za razgovore na tu temu, ali nismo za jednostrane postupke."

"EULEX je izašao iz mandata i počeo da se bavi prevozom predstavnika privremenih institucija iz Prištine, što će ga dodatno antagonizovati sa srpskim stanovništvom na severu, gde on i inače nije imao neku strašnu poziciju."

A kako je izjavio državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, prema informacijama kojima raspolaže, predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači su pozvani u Vašington na razgovor. Po rečima Ivanovića to je d-bro jer će to biti prilika da razjasne stavove i objasne svoje namere.

XS
SM
MD
LG