Linkovi

Tadić: Potvrda politike "i Evropa i Kosovo"


Konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića (arhivski snimak)
Konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića (arhivski snimak)

Vest iz Brisela o postizanju dogovora Beograd i Prištine o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima dočekana je u Srbiji kao dobra vest koja daje nadu da će Srbija na sednici Saveta EU početkom marta dobiti status kandidata. To je istorijska potvrda politike "i Evropa i Kosovo", ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Dogovorom Beograda i Prištine o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima potvrdjena je zvanična politika definisana u ideji „i Kosovo i Evropa“, ocenio je danas predsednik Srbije Boris Tadić. U saopštenju iz Kabineta, izdatom nakon vesti iz Brisela o postignutom dogovoru, ističe se da je politika “i Evropa i Kosovo” prošla istorijski test, čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate.

Ta politika obezbeđuje evropsku budućnost Srbije, čuva nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistočne Evrope, ističe Tadić. Takođe, on je ocenio da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU, što će otvoriti nove perspektive za zemlju i građane, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da je jučerašnja poseta šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea Beogradu bila ključna za otklanjanje nesporazuma i postizanje današnjeg dogovora Beograda i Prištine. Nakon što su otklonjeni svi nesporazumi izmedju nemaškog i srpskog državnog vrha, nakon što su to razumevanje potvrdili i svi ostali ključni činioci u okviru EU, više nije bilo prostora za Prištinu da nastavi da se odupire, rekao je Jeremić za beogradsku TV "Prva".

A kako smatra ministar ministar odbrane Dragan Šutanovac Srbija je danas bliža dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU nego što je bila pre postizanja dogovora u Briselu:

"Čeka nas još poslova i delim blagi optimizam i očekujem da se sve reši na način na koji priželjkuje većina građana u Srbiji. Ali, posao još uvek nije završen i dobijanje kandidature je otvaranje novih poslova koji Srbiji slede nako toga."

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenjuje da da je Srbija postignutim dogovorom pokazala da štiti državne i nacionalne interese i da će joj taj dogovor omogućiti dobijanje kandidature za članstvo u EU:

"Ovim je urađeno dosta na tome da je pritisak međunarodne zajednice ovoga puta bio usmeren ka Prištini, a ne kao Beogradu. Pokazalo se da je moguće doći do rešenja kada neko malo više pritisne i Prištinu."

Sa druge strane opozicije potpuno drugačije tumači vest iz Brisela – za radikale to je veleizdaja, dok lider DSS-a Vojislav Koštunica smatra da je danas u Briselu Srbija ponižena i naterena od EU da bude saučesnik u stvaranju nezavisne države Kosovo.

Većina analitičara u Srbiji ocenju da dogovor koji je danas postignut predstavlja pravi kompromis i rezultat je teške diplomatije. Kako se ističe Beograd je pokazao izuzetnu ozbiljnost i konstruktivnost i treba očekivati da će Srbija početkom marta dobiti i zvanično status kandidata.

XS
SM
MD
LG