Linkovi

Tadić: Teško do statusa kandidata


Predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju operativnog i informacionog centra kompanije NCR
Predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju operativnog i informacionog centra kompanije NCR

Sve institucije u Srbiji će razgovarati o pitanju da li će i na severu Kosova biti raspisani izbori, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić. Istovremeno, Tadić poručuje i da nije optimista u pogledu toga hoće li Srbija dobiti status kandidata za članstvo u Evropsko uniji.

Situacija je danas lošija nego sinoć, pre svega zbog načina na koji Priština predlaže rešenja za problem regionalnog predstavljanja koja su van svake realnosti, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da ne može da iskaže optimizam u pogledu dodele statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU. To ne zavisi samo od Srbije, nego od svake države članice EU, rekao je danas Tadić i ponovio da Srbija nikada neće odustati od svojih strateških ciljeva sadržanih u formuli “i EU i Kosovo”:

"Vodimo vrlo kompleksne i otežane razgovore. Bili smo blizu rešenja u jednom trenutku, onda se udaljimo od rešenja, to je oscilacija vidljiva u međunarodnim pregovorima. Danas smo malo dalje od rešenja nego što smo bili sinoć ali je bitno da nastavimo. Vrlo je teško dostići status kandidata. To je danas više nego očigledno, u svakom satu imamo novo iskušenje. Ali, borimo se."

A danas je Asocijacijacija slobodnih i nezavisnih sindiakata saopštila da će u izbornoj kampanji podržati pokret Preokret, koji predvodi LDP. Na sednici Glavnog odbora ASNS, lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je stanje u Srbiji jako loše i da je jedino rešenje kreiranje nove politike:

"Oni koji su nas do danas vodili – oni su nas doveli dovde gde se nalazimo. Oni koji pokazuju najveću ambiciju da nas od sutra vode, ni po čemu se ne razliku od onih koji su nas doveli dovde gde se nalazimo danas."

"Put u Evropu ove zemlje ne može imati alternativu ako mislimo da zaustavimo ovo svekoliko propadanje i ljudi i države", ističe Vuk Drašković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je danas očekivanje da će Beograd i Priština uspeti da pronađu rešenje za predstvljanje Kosova na regionalnim skupovima. Kako je objasnio Jeremić, pozicija Beograda po pitanju učešća Prištine na regionalnim skupovima je takva da Srbija ne želi da bilo čiji glas ne bude saslušan kao deo regionalne debate. Naravno, postoje politička ograničenja, ustavna i međunarodno-pravna, od Rezolucije 1244 pa nadalje, koja predstavljaju element u svemu tome, dodao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG