Linkovi

Mas: Uslove jednostavno ispuniti


Barikade na severu Kosova (arhivski snimak)
Barikade na severu Kosova (arhivski snimak)

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da nije ni optimista ni pesimista o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata. U međuvremenu nastavlja se srpsko-srpsko prepucavanje oko toga treba li da se održi referendum na severu Kosova.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za članstvo u EU. Obraćajući se studentima koji su učestvovali u programu “Dobrodošli u Nemačku”, Mas je podsetio na tri glavna uslova za dobijanje kandidature, i ocenio da ti uslovi nisu ni novi, ni teški, nego su jasni i jednostavno ih je ispuniti:

"Nisam pesimista u pogledu šansi da Srbija dobije status kandidata 1-vog marta. Ne mogu da kažem da sam optimista, ali recimo da za sada nisam pesimista oko ovog pitanja."

A kako je danas izjavio šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović Priština u ovom trenutku odbija sve predloge Beograda za regionalno predstavljanje Kosova i rigidno se ponaša, što po njegovim rečima pokazuje da kosovskim vlastima možda i nije stalo da reše ovaj problem, već da dobiju potvrdu nezavisnosti. Govoreći o referendumu na severu Kosova Stefanović je poručio da su država Srbija i njeni građani na Kosovu na istoj poziciji po pitanju kosovskih institucija, zbog čega je najavljeni referendum potpuno besmislen i van zakona i Ustava:

"Često se postavlja pitanje da li ovaj referendum može uticati na proces. Ja moram da kažem da ne može. On nema ni direktnog, ni indirektnog uticaja na pregovarački proces jer će se on nastaviti i jer je to jedini način da rešavamo konkretne probleme. Ali on jeste štetan za naš nacionalni interes zato što šalje vrlo lošu poruku da su Srbi na severu Kosmeta nemogući za saradnju."

"Zbog kratkoročnog političkog interesa Srbi na Kosovu su spremni da rizikuju mnogo što-šta. Odnosno, lideri Srba na severu Kosova su spremni da rizikuju mnogo toga. A to nije dobro", kazao je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Sa druge strane predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da je predstojeći referendum još jedna barikada kosovskim Albancima na putu ostvarivanja njihovih težnji. To će sprečiti nastavak nasilnih i jednostranih akcija Prištine, a poruka koja će se sa referenduma poslati međunarodnoj zajednici i jednom delu političara u Beogradu biće više nego jasna, kaže Pantić:

"Nakon referenduma biće potpuno jasno da Srbi ne prihvataju i da neće pristati da im se rešenja nameću silom. I plan koji je ovih meseci osmišljen, a koji ima za cilj da instalira takozvane institucije nezavisnog Kosova na severu neće biti ostvariv."

Održavanje referenduma na severu Kosova danas je podržala i Demokratska stranka Srbije, a potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić je ocenio da je referendum istorijski važan jer će građani pokazati i sopstvenoj državi, i čitavom svetu da žele da ostanu da žive u Srbiji.

XS
SM
MD
LG