Linkovi

Kuper o dijalogu, Srbi za referendum


Evropski posrednik Robert Kuper i šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović tokom susreta u Beogradu
Evropski posrednik Robert Kuper i šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović tokom susreta u Beogradu

Evropski posrednik Robert Kuper i šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović razgovarali su danas u Beogradu o nastavku dijaloga i spornim pitanjima. Lideri Srba sa severa Kosova poručili da ne odustaju od referenduma, a kosovski ministar policije Bajram Redžepi ocenio da je Rezolucija 1244 prevaziđena.

Problem regionalnog predstavljanja Kosova i implementacija već postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine bile su osnovne teme današenjeg razgovora šefa pregovaračkog tima Srbije Borislava Stefanovića i evropskog posrednika Roberta Kupera koji je doputovao u Beograd.

Kako je saopšteno iz Vlade posle razgovora, Stefanović je Kuperu izneo nekoliko predloga modela za regionalno predstavljanje Prištine, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 UN. Ocenjeno je i da se sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu odvija dobrim tempom i da je neophodno da obe strane ulože dodatne napore, kako bi svi postignuti sporazumi bili u potpunosti implementirani, navodi se u vladinom saopštenju.

A danas su u Beogradu predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović i potpredsednik Zajednice opština na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić potvrdili da će referendum na severu Kosova biti održan 14. i 15. februara:

"Doći ćemo do jednog stava, jednog obavezujućeg stava za naše skupštine opština i smatram i sve institucije, da ne može biti prihvatanja takvih rešenja koja znače naše podvođenje pod vlast Prištine. Mislim da taj stav ima i političku, i pravnu težinu, i moralnu težinu za sve institucije ove države."

Kako je ocenio Marko Jakšić plan predsednika Srbije Borisa Tadića u četiri tačke za rešavanje kosovskog problema, u stvari, predstavlja prihvatanje plana Martija Ahtisarija. On je svestan da referendum neće imati pravni značaj, ali će, smatra Jakšić, značiti jaku političku poruku:

"A ona znači svim onim nevernim Tomama koji kažu da su Srbi za to da se prihvate institucije Prištine, Šiptarske. Svi oni koji kažu da je Srbima stalo do boljeg života, a ne do slobode, ova poruka na referendumu mislim da će biti jaka i snažna."

A u izjavi KIM radiju, ministar unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi Bajram Redžepi je istakao da jedino Srbija insistira na Rezoluciji 1244, koja je, po njegovoj oceni prevaziđena i treba da bude povučena:

"Mi smo susedi i mnoge stvari su od zajedničkog interesa. Borba protiv organizovanog kriminala, razmena informacija, infrastruktura i mnoge stvari. Oni su dosta rigidni oko Rezolucije 1244. Jeste, zakonski još uvek nije abrogirana u Savetu bezbednosti, ali to je depasirano više. To je nova situacija."

Redžepi je istakao da su kosovske vlasti spremne na kompromis u predstavljanju Kosova na regionanim skupovima, jer su prihvatile da na tabli piše samo Kosovo, bez ikakvog prejudiciranja statusa. Srbija je za sada jako rigidna po tom pitanju – i to je jedan od razloga zašto ne dobija status kandidata, rekao je još kosovski ministar policije Bajram Redžepi.

XS
SM
MD
LG