Linkovi

Dogovor o prelazima


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.
Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.

Nakon tri dana teških pregovora, Beograd i Priština su, uz posredovanje EU, kasno večeras postigli sporazum o integrisanom upravljanju granicama.

U saopštenju koje je tim povodom izdala kancelarija evropskog posrednika, ličnog izaslanika visoke predstavnice Ketrin Ešton, Roberta Kupera, kaže se kako dvije strane treba da usaglase vlastite zakone sa dogovorenim, ali suština je da je prihvaćen evropski koncept integrisanog upravljanja granicama, tačnije graničnim prelazima.

To znacci da će dvije strane postepeno da uspostave zajedničke, integrisane, jedinstvene i osigurane granične prelaze na svim zajedničkim tačkama prelaska granice. EULEX će biti prisutan u skladu sa svojim mandatom, dodaje se u evropskom saopštenju, uz napomenu- integrisano upravljanje granicom će biti primjenjeno što je prije praktično moguće.

Što se tiče regionalnog predstavljanja Prištine, i na tom pitanju je postignut odredjeni napredak, dok će se dalja diskusija voditi na narednom sastanku. Kada je riječ o primjeni do sada postignutih sporazuma, naglašeno je očekivanje da će od 26. decembra ove godine biti u potpunosti primjenjen dogovor o sloboidi kretanja za sve. Kada je riječ o sporazumu o matičnim knjigama, obje strane će pocceti sa izradom kopija u naredni ponedjeljak, 5. decembra.

XS
SM
MD
LG