Linkovi

Italija podržava kandidaturu Srbije


Vuk Jeremić i Franko Fratini u Rimu, 14. septembar 2010.
Vuk Jeremić i Franko Fratini u Rimu, 14. septembar 2010.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić posetio je danas Rim, gde je sa italijanskim šefom diplomatije razgovarao o evropskoj perspektivi balkanskih zemalja, kao i o pitanju Kosova. Takođe, razgovarano je i o predstojećem samitu vlada dve zemlje, koji sredinom oktobra treba da se održi u Beogradu.

Uz ocenu da je Srbija potvrdila svoju posvećenost Evropi, italijanski šef diplomatije Franko Fratini je istakao da je Beograd zauzeo fleksibilan strateški stav, odlučivši da prednost da evropskim perspektivama zemlje, uprkos tako osetljivoj temi, kada se posmatra sa nacionalnog stanovišta, kao što je pitanje Kosova.

Nakon razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Rimu, Fratini je rekao i da se nada da će već na sledećem sastanku, ministri EU usvojiti odluku o prosleđivanju zahteva Srbije za priključenje Uniji:

"Oktobar je na dohvat ruke i moguće je da ćemo uspeti da objasnimo svima da daju zeleno svetlo. Na taj konsenzus unutar EU prema Srbiji se ne sme gledati kao na nešto što se daje zauzvrat, već to shvatiti kao gest priznanja za nešto što je Srbija uradila veoma dobro, u kontekstu evropskih vrednosti."

I srpski ministar je posle razgovora sa Fratinijem izrazio očekivanje da će u oktobru biti postignut dogodvor o prosleđivanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji:

"Srbija je prilično nedvosmisleno i na konkretan način pokazala dobru volju i rešenost da nastavi putem evropskih integracija. Nadam se da će i Evropa uskoro učiniti konkretne korake, jer ne verujem da bi bilo u čijem interesu da takvi koraci izostanu."

Jeremić je najavio da će se 13. i 14. oktobra u Beogradu održati drugi po redu samit vlada dve zemlje. Uz italijanskog premijera Silvija Berluskonija Srbiju će posetiti i brojni privrednici zainteresovani za ulaganja u Srbiju. Na beogradskom samitu glavne teme će biti ekonomija i bezbednost, odnosno saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, najavio je Jeremić.

XS
SM
MD
LG