Linkovi

Dogovor MMF-a i Vlade Srbije


Šef misije MMF-a za Srbiju, Albert Jeger, i ministarka finansija Srbija Diana Dragutinović na konferenciji za novinare u Beogradu, 1. septembar 2010.
Šef misije MMF-a za Srbiju, Albert Jeger, i ministarka finansija Srbija Diana Dragutinović na konferenciji za novinare u Beogradu, 1. septembar 2010.

Vlada Srbije i predstavnici MMF-a postigli su dogovor da plate i penzije ostanu zamrznute do kraja godine, uz tri povećanja u 2011-oj. Ukoliko revizija dobije pozitivnu ocenu izvršnog odbora MMF-a krajem septembra Srbija će moći da povuče 380 miliona evra za podršku deviznim rezervama.

Ove godine ni jednom, ali u idućoj zaposleni u javnom sektoru i penzioneri mogu da očekuju da će plate i penzije biti povećane tri puta – u januaru, aprilu i oktobru. Na osnovu uspešno okončane pete runde pre-govora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, jedan od osnovnih uslova predstavnika MMF-a bio je da Srbija usvoji Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim će se kontrolisati javna potrošnja.

Kako je podsetio šef Misije MMF-a Albert Jeger, zaposleni i pen-zioneri dve godine žive sa zamrznutim primanjima i mnogi od njih ovaj spori oporavak srpske ekonomije i ne osećaju kao oporavak:

„Ostatak ove godine, kao i 2011. i dalje će biti veoma teške godine. Veoma je važno da političari ne daju velika obećanja, naročito kada su u pitanju izdvajanja iz budžeta jer će ona biti nerealistična, s obzirom na spor rast bruto domaćeg proizvoda i pad zaposlenosti.“

Po rečima Jegera viši budžetski deficit se, kako su pokazala isku-stva, javlja u slučajevima koalicionih vlada u kojima političari žele da troše više novca nego što imaju.

Uz pozitivnu ocenu koju je dobila Narodna banka za vođenje monetarne politike, predstavnici MMF-a su kao dobre signale istakli oporavak izvoza, nizak nivo inflacije, kao i racionalnu fiskalnu politiku.

A kako je istakla ministarka finansija Diana Dragutinović peta od sedam revizija stend-baj aranžmana sa MMF-om završena je uspešno s obzirom da je Vlada ispunila sve preuzete obaveze. Ministarka je navela da u ovoj godini budžetski deficit neće preći 4,8 odsto BDP-a, a da je za 2011-tu planiran deficit od četiri odsto:

“Ekonomski rast za koji procenjujemo da će ove godine biti 1,5 odsto, odnosno tro posto za narednu godinu ne izgleda impresivno i nije impresivan, ali u pređenju sa prosečnom stopom rasta u zemljama u regionu, koja će biti negativna, ovo ipak jeste neki rezultat.”

S obzirom da će plate i penzije ostati zamrznute još četiri meseca, penzioneri sa prosečnim primanjima dobiće jednokratnu finansijsku pomoć od 5.000 dinara, a kako je najavio potpredsednik vlade Jovan Krkobabić Vlada radi na tome kako da u narednom periodu to podigne do nivoa od 30.000 dinara.

XS
SM
MD
LG