Linkovi

Dan ljudskih prava obeležen u Srbiji


Aktivisti Centra za integraciju mladih učestvuju u skupu solidarnosti organizovanom povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, Beograd, 10. decembar 2010.
Aktivisti Centra za integraciju mladih učestvuju u skupu solidarnosti organizovanom povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, Beograd, 10. decembar 2010.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen je danas u Srbiji nizom aktivnosti, a sa centralnog događaja – debate o medijima koju je organi-zovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je poslata poruka da, uz državu, mediji imaju presudan značaj za poštovanje i razvoj judskih prava.

Izneto je i upozorenje da su mediji u Srbiji često više angažovani na promociji zvanične politike koja se vodi u toj oblasti, a ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je pozvao sve društvene čionioce da doprinesu stvaranju društva u kome neće biti diskriminacije i gde će svi moći da ostvaruju svoja prava.

Podsećajući da je poštovanje ljudskih prava je jedna od ključnih vrednosti koju promoviše Evropska unija, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je je izrazio zadovoljstvo što će Srbija imati svog predstavnika na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, jer, po njegovim rečima, veoma važno priznati napore ljudi koji se bore za ljudska prava:

"U Srbiji postoji sloboda medija, ali se, kao i svuda u svetu, stanje može još unaprediti. Hteo bih da istaknem napore Ministarstva za kulturu koje je pokrenulo debatu o Nacionalnoj strategiji o medijima i mi očekujemo da vidimo progres na tom polju."

Zamenik šefa misije OEBS Tomas Mur rekao je da je u Srbiji konstatovan napredak u razvolju manjinskih prava i ukazao na veoma značajnu ulogu medija u tom procesu, posebno medija na manjinskim jezicima.

Kako je rekla savetnica za ljudska prava UN Marija Rauš moralna je i društvena obaveza medija da pomognu da se čuju i oni čiji se glas nedovoljno čuje, i samo se tada se može govoriti o jednakosti, toletranciji i kulturi ljudskih prava. Kako je rekla, govor mržnje je zabranjen upravo zato što je u suprotnosti sa svim onim vrednostima koje se promovišu:

"Stav UN jeste da je govor mržnje tema za zakonodavce i tema za pravosuđe. Jedino čime se UN posebno bave kada se radi o govoru mržnje jeste da ograničenje, odnosno zabrana govora mržnje ne utiče negativno na ostvarenje drugih fundamentalnih prava."

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen je i u centru Novog Pazara promotivnom akcijom koju su organizovale nevladine organizacije "Urban-in", Sandžački odbor za ljudska prava i Kancelarija za mlade. Prema rečima organizatora, akcija je imala za cilj da podseti da je poštovanje ljudskih prava u Srbiji još daleko od onog kako bi to trebalo da bude, posebno po pitanju poštovanje individualnih ljudskih prava, ali i pojedinih etničkih zajednica, poput Roma.


XS
SM
MD
LG