Linkovi

Dan sećanja na žrtve holokausta


Aleksandar Lebl, Jevrejin koji je preživeo holokaust, govori na otvaranju izlozbe "Holokaust u Srbiji 1941-1944" u prisustvu ministra rada i socijalne politike Srbije Rasima Ljajića, gradonačelnika Beograda Dragana Djilasa i holandskog diplomate Karela de
Aleksandar Lebl, Jevrejin koji je preživeo holokaust, govori na otvaranju izlozbe "Holokaust u Srbiji 1941-1944" u prisustvu ministra rada i socijalne politike Srbije Rasima Ljajića, gradonačelnika Beograda Dragana Djilasa i holandskog diplomate Karela de

U Beogradu danas obeležen svetski Dan sećanja na žrtve holokausta. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio da je obaveza Beograda i Srbije da podignu memorijalni centar na Starom sajmištu, a predsednik Srbije Boris Tadić poručio da u Srbiji ne sme da se obnovi ideologija nacizma i fašizma.

Na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu predsednik Srbije Boris Tadić položio je venac na spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu. Obeležavajući međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta, predsednik Srbije je istakao da smo svedoci pokušaja da se zaborave tragična iskušenja holokausta, da se revidira istorija nacističkih zločina i da se obnove ideologije netrpeljivosti, rasizma i šovinizma, etničkog, verskog i svakog drugog fanatizma. Kako je rekao Tadić, Srbija teži članstvu u EU i u takvom društvu nema mesta za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti, protiv ljudi i zločine poput onih u Treblinki, Aušvicu, Jasenovcu, Novom Sadu, Sajmištu i Jajincima:

"Mi nikada nećemo, niti bi iko ikada smeo da prihvati da se drugi ugrožavaju i poništavaju samo zato što su različiti od nas, što su pripadnici druge etničke, nacionalne, verske ili političke grupe. Neprihavtljiva nam je netrpeljivost, isključivost ili omraza kojoj smetaju ove razlike."

Na otvaranju izložbe o holokaustu u Srbiji, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je Srbija nedvosmisleno posvećena sećanju na nevine žrtve Drugog svetskog rata i da je ponosna na antifašističku prošlost i ulogu koju je imala u procesu pobede nad nacizmom i fašizmom. Sa druge strane, kako je rekao Ljajić, na osnovu razmera pogroma nad Jevrejima u Srbiji tokom drugog svetskog rata može se govoriti o istinskom genocidu:

"Od 33.500 Jevreja, nastanjenih na različitim područjima pod upravom nemačkih, italijanski, mađarskih i bugarskih okupacionih vlasti, kao i na teritoriji pod upravom tzv. Nezavisne Države Hrvatske, stradalo ih je više od 27.000, što čini više od 80 odsto ukupne jevrejske populacije."

"Moram da kažem i ovom prilikom da se i pored svega danas u svetu, pa, žalosno mi je da kažem, i kod nas, opet povampiruju i rasizam i antisemitizam", kazao je Aleksandar Lebl koji je preživeo holokaust.

Povodom međunarodnog Dana holokausta oglasila se i poverenica za zaštitu rav-nopravnosti Nevena Petrušić koja je poručila da bi uz sećanje na žrtve holokausta trebalo misliti i na sadašnjost i budućnost koju će stvarati buduće generacije. Važnost poštovanja ljudskih prava i sprečavanje svih vidova rasne, nacionalne i verske diskriminacije i mržnje prema drugima i drugačijima jedino može sprečiti da se ponove najmračniji trenuci čovečanstva, ističe Nevena Petrušić.

XS
SM
MD
LG