Linkovi

Otkriveni pomagači haških optuženika


Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na konferenciji za novinare u Beogradu
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na konferenciji za novinare u Beogradu

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je krivični postupak protiv 13 osoba, dok će biti saslušan i bivši direktor BIA Rade Bulatović

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su potpuno razotriveni kretanje i sve osobe koje su bile u kontaktu sa haškim beguncima Ratkom Mladićem, Stojanom Župljaninom, Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem. Vukčević nije otkrio ni jedno ime u cilju istrage.

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je krivični postupak protiv 13 osoba osumnjičenih da su učestovale u pomaganju i skrivanju haških begunaca, pre svih Ratka Mladića, Stojana Župljanina, Gorana Hadžića i Radovana Karadžića, saopštio je danas tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Po njegovim rečima biće saslušan i bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović, iako Tužilaštvo, po rečima Vukčevića nema dovoljno materijala za pokretanje krivičnog postupka:

"Za pomaganje generalu Ratku Mladiću u toku je krivični postupak protiv šest lica. Jedno lice je visokopozicionirani pripadnik u penziji, dok su ostala lica u rodbinskim odnosima sa njim, odnosno sa njegovom suprugom. Za pomaganje Stojanu Župjaninu procesuirano je sedam lica, a dva su lica imala visoke funkcije na lokalnom nivou."

Zanimljivo je i da je, po rečima Vukčevića, Rade Bulatović dao nalog za hapšenje grupe jataka, čime je dao znak Mladiću da je cela mreža njegovih jataka otkrivena. Vukčević je rekao da je Mladić u jednom trenutku bio nadomak hapšenja, da je Župljanin imao najorganizovaniju mrežu pomagača, dok je jedna dojava Hadžiću stigla iz Haškog tribunala, od bliske i veoma poznate saradnice tadašnje tužiteljke Karle del Ponte.
Kako je rekao tužilac za ratne zločine, na spisku osumnjičenih bio bi i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Nebojša Pavković da se ne nalazi već u Hagu:

"Ratko Mladić je boravio u vojnim objektima nakon hapšenja i izručenja haškom Tribunalu Slobodana Miloševića. I to sa dozvolom tadašnje načelnika Generalštaba generala Nebojše Pavkovića. I to sve do donošenja zakona o saradnji sa Tribunalom u Hagu 28. aprila 2002-ge godine."

Zamenik tužioca Bruno Vekarić je rekao da je razotkrivanje pomagača samostalna akcija Tužilaštva jer je, po njegovim rečima, svima u interesu da se okonča haška priča. Jedina reakcija na akciju Tužilaštva stigla je iz Demokratske stranke Srbije, koja je saopštila da je bivši direktor BIA Rade Bulatović uvek je radio striktno po slovu zakona i stoga ne može postojati nijedan dokaz koji bi govorio suprotno. DSS istovremeno postavlja pitanje po čijem nalogu i za čije politike interese tužilac Vukčević povezuje Radeta Bulatovića i DSS sa krivičnim procesima koje on kao tužilac vodi.
XS
SM
MD
LG