Linkovi

Šljivančanin pušten na slobodu


Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, izdržao je dve trećine kazne u Haškom tribunalu zaključno sa 20. junom.
Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, izdržao je dve trećine kazne u Haškom tribunalu zaključno sa 20. junom.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin pušten je na slobodu pošto je odslužio dve trećine zatvorske kazne u Hagu. Šljivančanin je stigao u Beograd redovnim letom iz Haga, i vratio se u svoj stan na Banovom brdu, odakle je pre osam godina odveden u Hag.

Tribunal je Šljivančanina, člana takozvane "vukovarske trojke", u decembru 2010. osudio na deset godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara, kod Vukovara, u jesen 1991. Prvi put u istoriji Tribunala, apelaciono veće je time, posle vanrednog preispitivanja, poništilo svoju prethodnu pravosnažnu presudu, kojom je u maju 2009, Šljivančanina osudilo na 17 godina zatvora.

Šljivančanin je uhapšen i izručen Haškom tribunalu u leto 2003. godine. Odslužio je gotovo osam godina, pošto je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Patrik Robinson konstatovao je da je Šljivančanin "izrazio kajanje zbog strašnih događaja ne samo u Vukovaru već i širom bivše Jugoslavije". Međutim, u odluci piše i da Šljivančanin nije izrazio "kajanje za svoje zločine, zato što ne povezuje sudbinu žrtava sa svojim delovanjem".

Sudija je u odluci naveo i da se bivši oficir JNA "primereno ponašao u pritvoru, gde je redovno pomagao u biblioteci i bio uključen u reogranizaciju pritvora u korist svih pritvorenika".

XS
SM
MD
LG