Linkovi

Mladić pred sudom u petak


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu 1. juna 2011.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu 1. juna 2011.

Danas je šef haških tužitelja, Serž Bramerc, obraćajući se novinarima u Hagu, uputio pohvale Srbiji za privodjenje pravdi Ratka Mladića, uvjeren da njegov transfer u haški zatvor Sheveningen ima višetruki značaj za Sud i medjunarodnu pravdu.

Danas je Ratko Mladić u pritvoru Haškog suda. Gotovo šesnaest godina je uzmicao pravdi, a sada mora da odgovori na ozbiljne optužbe za zločine kakvi mu se stavljaju na teret “, rekao je na današnjoj preš konferenciji prvi čovjek haških tužitelja, vidno zadovoljan činjenicom da se predugi bijeg nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, konačno okončao

„Transfer Ratka Mladića u haški pritvor je višestruko značajan. Tribunalu to znači skorije zaključenje mandata, potvrdu da se najodgovorniji za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije nadju pred licem pravde. Kao rezultat hapšenja, danas je samo jedna od 161 osobe, optužene od strane Tribunala, još uvijek u bjekstvu “, kazao je glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc.

Bramerc ukazuje kako je Ratko Mladić bio najsnažnija vojna ličnost tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Optužen je za zločine koji su šokirali savjest medjunarodne zajednice, zločine koji su bili simbol brutalnosti rata u BiH."

Bramerc se danas zahvalio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Savjetu za nacionalnu bezbjednost, operativnim službama i akcionom timu, uz podsjećanje kako je prethodnih mjeseci više kritikovao Beograd zbog Mladićevog skrivanja.

Danas sam veoma zadovoljan, rekao je Bramerc, najavljujući kako će 6. juna Savjetu bezbjednosti prenijeti kako je Srbija ispunila jednu od svojih najvažnijih medjunarodnih obaveza. Šef haških tužitelja ostavlja mogućnost da se, u izvjesnoj mjeri, procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, spoje.

"Prema operativnim pravilima, još je uvijek teoretski moguće izvesti djelimično spajanje. O tome nema još uvijek nikakve odluke, čak ne mogu reći ni da da će se to vjerovatno desiti, ali barem postoji teoretska mogućnost. Ono što danas imamo je operativna optužnica, koja u velikoj mjeri nosi i tačke kakve sadrži i Karadžićeva optužnica, jer su isti zločini koji im se stavljaju na teret."

Podsjećajući još jednom da je na slobodi još uvijek Goran Hadžić, Bramerc poziva vlasti u Srbiji da nastave sa primjenom operativnog plana koji je doveo do Mladićevog hapšenja, kako bi se bez odlaganja uhapsio i preostali haški bjegunac. Ja sam oprezni optimista, zaključio je šef haških tužitelja.

XS
SM
MD
LG