Linkovi

Bramerc: Dobru volju pretvoriti u rezultate


Bramerc: Dobru volju pretvoriti u rezultate
Bramerc: Dobru volju pretvoriti u rezultate

U svom redovnom šestomesečnom izveštaju o saradnji Srbije sa Tribunalom, koji je danas predstavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc navodi da je neophodno da "dobra volja" Srbije za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića - pokaže konkretne rezultate.

"Srbija drži ključ za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Ti begunci mogu biti privedeni pravdi ako svi bitni igrači budu dovoljno posvećeni tome i efikasno saradjuju u tom cilju", rekao je Bramerc.

Funkcioneri Srbije, kako je rekao, moraju da daju "jasan signal" da će optuženi biti uhapšeni i da će im se suditi u Hagu.

Bramerc: Otkloniti propuste u potrazi
Bramerc: Otkloniti propuste u potrazi

"Hapšenje preostale dvojice begunaca je ključno - ako Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni, dovodi se u pitanje kredibilitet medjunarodne pravde. Takodje bi bilo nemoguće postići pravdu za nevine žrtve i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji", poručio je Bramerc.

On je ocenio da propusti u traganju za Mladićem i Hadžićem "hitno moraju biti otklonjeni" i dodao da su bezbednosne službe Srbije počele da sprovode preporuke iz njegovog prethodnog izveštaja Savetu bezbednosti.

"Tužilaštvo, medjutim, traži od Srbije da intenzivnije sprovodi te preporuke, da brže reaguje na saznanja o novim tragovima i da oproba nove pristupe u potrazi za beguncima, jer bez toga neće biti rezultata", naglasio je Bramerc. Kao primer takvog aktivnijeg pristupa, Bramerc je naveo da "srpske vlasti moraju jasno staviti do znanja da će svi koji pomažu beguncima biti kažnjeni".

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson, najavio je danas u izveštaju Savetu bezbednosti da će Tribunal iduće godine izreći presude na sudjenjima Vlastimiru Djordjeviću, Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Ramušu Haradinaju.

Preostalih pet procesa biće, kako je Robinson rekao, završeno prvostepenim presudama tokom 2012. godine, sem sudjenja Radovanu Karadžiću čije se okončanje očekuje "do kraja 2013".

Predsednik Tribunala je, medjutim, takodje naveo da su svi termini orijentacioni, pošto na procese utiču brojni činioci nad kojima sud nema neposrednu kontrolu. Podsećajući da su dvojica optuženih - Ratko Mladić i Goran Hadžić - još na slobodi, sudija Robinson je pozvao članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje bivše Jugoslavije, da učine sve što mogu da ti begunci budu uhapšeni.

Ambasadori zemalja članica SB UN pozdravili su saradnju Srbije sa Tribunalom u Hagu, ocenivši da je uloga Srbije ključna za hapšenje preostala dva haška begunca - Mladića i Hadžića. Ambasador Srbije u UN, Feodor Starčević, istakao je da je jasno da postoji politička volja u Srbiji da Mladić i Hadžić budu uhapšeni.

Predstavnica SAD u UN je pozvala Srbiju da nastavi da ispunjava svoje obaveze i saradjuje sa Tribunalom, ocenjujući da je "hapšenje Mladića i Hadžića ključno za dostizanje pravde na Balkanu."

XS
SM
MD
LG