Linkovi

Bramerc: Rešenje za hapšenje je u Beogradu


Predsednik Srbije Boris Tadić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc tokom susreta u Beogradu
Predsednik Srbije Boris Tadić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc tokom susreta u Beogradu

Hapšenje Ratka Mladića je prioritet broj jedan i za Tribunal i za žrtve, ocenio je danas u Beogradu glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, ističući da je rešenje za njegovo hapšenje u Srbiji. Bramerc je u poseti srpskoj prestonici boravio povodom pripreme svog redovnog zveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Glavni tužilac Haškog tribunala zadovoljan je saradnjom Srbije u delu koji se tiče obezbeđivanja svedoka, dostupnosti arhiva i dokumenata, ali je u Beograd došao da, kako je naveo, vidi zbog čega Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhapšeni.

Glavna radna hipoteza je da je rešenje za hapšenje Ratka Mladića u Beogradu. Naravno operativne aktivnosti nisu usmerene samo na Srbiju, već i ka nekim drugim oblastima. Međutim, ponavljam, glavna radna hipoteza je da se odgovor za njegovo hapšenje nalazi u Srbiji.

Bramerc, koji se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, istakao je na konferenciji za novinare da ne postoji zvaničan rok za hapšenje Mladića.

“Više puta sam međutim rekao da vreme ističe za Tribunal i za žrtve i njegovo hapšenje je danas prioritet broj jedan za Tribunal”.

Hapšenje Mladića prioritet broj jedan
Hapšenje Mladića prioritet broj jedan

Takođe je dodao da ne želi da dovodi u pitanje političke izjave srpskih vlasti koje tvrde da žele da uhapse Mladića, već da je njegova uloga samo da vidi da li je sve što je trebalo uraditi bilo uradjeno kako bi proces bio uspešan.

“Mladić je naravno profesionalac, koji nakon dugog rada u operativnim službama zna kako da se sakrije. Takođe je očigledno da nije sam i da ima podršku drugih”

Izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim sudom, Bramerc će u sredu uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji će o tome raspravljati 6 decembra. Visoki zvaničnik Haškog tribunala međutim nije precizirao šta će se naći u izvještaju. Srbija će, kako su Bramercu preneli predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković, nastaviti da čini sve kako bi locirala, uhapsila i izručila dva preostala haška optuženika.

"Smatram da proces saradnje Srbije sa Hagom karakteriše postojanje nesumnjive političke volje i visok stepen saradnje na tehničko-operativnom nivou. Obaveza Srbije je da svi koji su počinili zločine budu izvedeni pred lice pravde“, rekao je Cvetković.

Na sastanku predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića i glavnog tužioca konstatovano je da se po svim zahtevima Tužilaštva postupalo brzo i efikasno i da u ovom trenutku nema nerealizovanih zahteva Tribunala.

XS
SM
MD
LG