Linkovi

Srbija: Formiranje vlade i dalje neizvesno


Funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović kaže da bi naredne nedelje situacija trebalo da bude jasnija i da postoje dve varijante za formiranje vlade

Više od mesec dana posle predsedničkih izbora Srbija još nije dobila novu vladu, a teško je reći kada bi to moglo da se dogodi.

Nova vlada i dalje nije na vidiku. Sinoćni razgovor lidera DS-a i URS-a Borisa Tadića i Mlađana Dinkića bio je samo uvertira pred njihov susret u četiri oka koji se uskoro očekuje, ali to još nije signal da je Demokratska stranka bliže dogovoru o formiranju parlamentarne većine i vlade. Kako je danas izjavio funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović postoje dve varijante za formiranje nove vlade i videće se koja će pobediti. Po oceni Mićunovića za sedam do deset dana situacija bi trebalo da bude jasnija:

"Prema nekim očekivanjima trebalo bi već naredne nedelje da imamo jasniju situaciju. Tako da ne očekujem da se otegne u nedogled, mislim da će se ubrzati procesi i imaćemo, nadam se za nedelju, deset dana jasniju situaciju."

Sa druge strane v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je uz ocenu da bi vlada koju bi formirale demokrate bila kratkog veka, još jednom pozvao SPS u koaliciju za formiranje nove vlade. Na predizbornom skupu u Medveđi, gde će lokalni izbori biti održani 24. juna, Vučić je pozvao građane da glasaju po savesti:

"Imamo samo Srbiju i u Srbiju moramo da ulažemo. Ne može u Srbiji da odlučuje niko van Srbije. Građani Srbije su rekli – Tomislav Nikolić za predsednika, hoćemo promene. Niko nema pravo da prekraja volju građana Srbije."

Ministar zdravlja Srbije u tehničkoj vladi Zoran Stanković je izjavio da ne zna ništa o toku pregovora o vladi, ali je ocenio da bi vlada trebalo da bude što pre formirana. A ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je danas izjavio da su svi uslovi Evropske unje poznati i i jasni, da se ne traži priznavanje nezavisnosti, ali da je pitanje Kosova značajno. Mas je odbio da komentariše mogući susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Ahtifete Jahjage, rekavši da ljudi koji snose odgovornost u regionu treba da budu u stanju da razgovaraju jedni sa drugima.
XS
SM
MD
LG