Linkovi

Srpski političari o rekonstrukciji vlade


Vlada Srbije (arhivski snimak)
Vlada Srbije (arhivski snimak)

Do kraja jula ostalo je svega još 10-ak dana i to je rok do kada bi, prema tvrdnjama lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, trebalo da se završi rekonstrukcija Vlade o kojoj se intenzivno priča poslednjih nedelja.

Nakon odlaska evropskog komesara za proširenje Štefana Filea iz Beograda, Srbija se vratila omiljenoj temi – rekonstrukciji Vlade, a nove detalje u ovoj priči dao je sam potpredsednik Vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

U današnjem intervjuu Tanjugu, Vučić je poručio da je bilo dosta odugovlačenja, da će rekonstrukcija Vlade biti završena do kraja jula, kao i da on neće biti premijer bez izbora.

A u isčekivanju rekonstrukcije, predsednik Administrativnog odbora parlamenta Zoran Babić je ocenio da je u ovom trenutku nepotrebno sazivanje sednice parlamenta o radu i smeni ministra prosvete Žarka Obradovića, što su, inače tražili poslanici opozicije.

"Mislim da, u ovom trenutku, kada je rekonstrukcija izvesna, i kada je dobila svoj rok, odnosno vreme do kada će se obaviti, do kada će svoje finale doživeti u Skupštini Srbije, nepotrebno da se saziva posebna sednica samo sa jednom tačkom dnevnog reda i sa raspravom o poverenju u rad Žarka Obradovića", rekao je Obradović.

Zanimljivo je i da su danas su gradonačelnik Beograda i lider DS-a, Dragan Đilas i ministarska energetike Zorana Mihajlović iz SNS-a zajedno obišli transformatorsku stanicu u beogradskom naselju Mirijevo.

Đilas, je govoreći o rekonstrukciji Vlade ocenio da bi umesto promene polovine ministara, Vlada Srbije trebalo da promeni koncept. Uz stav da Vlada Srbije podseća na rijaliti šou i da se i iz Vlade ispada kao na "Farmi”, predsednik Demokratske stranke je rekao da Srbija treba da dobije ekspertsku Vladu.

Zorana Mihajlović smatra da su Vladi potrebni novi ljudi koji mogu da donesu novi entuzijazam.

"Ja sam uvek za efikasniju Vladu i za sve one ljude koji mogu da donesu novu energiju. I naravno za to da svaki lider i svaki ministar sam vidi koliko je uradio ili nije uradio, gde je napravio greške, gde je mogao da bude bolji. Kao predstavnik SNS ja mogu da kažem ako neko neće uopšte da učestvuje u rekonstrukciji, to može da znači i razgovor o nekom novom koalicionom sporazumu. Ali, to je sada stvar na našim liderima, koji će sesti i razgovarati", rekla je ona.

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS-a, Boris Tadić smatra da rekonstrukcija Vlade Srbije deluje kao španska serija, kao i da razume Aleksandra Vučića, jer se i sam nalazio u sličnoj situaciji.

Sociolog Vesna Pešić u autorskom tekstu u listu Danas iznosi stav da SNS i njen lider Aleksandar Vučić pokušavaju da neformalnim putem i mobingom nateraju koalicione partnere da u strahu od ucena i tabloidnog uništavanja, odustanu od dogovorene podele vlasti kada je koalicija stvarana.

Po oceni Vesne Pešić raste destabilizacija vlade, ali ne sa ciljem da se ona popravi i pravila menjaju. Kao što je DS našla neformalne kanale da uspostavi ličnu i nekontrolisanu vlast svog lidera, tako sada i SNS i njen lider idu istim putem, čini mi se još upadljivije, ističe Pešić u tekstu u Danasu.
XS
SM
MD
LG