Linkovi

Dogovor o rekonstrukciji Vlade


Učesnici Biznis foruma na Kopaoniku
Učesnici Biznis foruma na Kopaoniku

Dok su ekonomisti i političari na Biznis forumu na Kopaoniku upozoravali da standard građana i zaposlenost moraju da budu prioroteti, predstavnici vladajuće koalicije su se konačno dogovorili o rekonstrukciji Vlade. Premijer Mirko Cvetković najavio manju Vladu i promene koje neće biti personalne već strukturne.

U pozadini već tradicionalnog Biznis foruma na Kopaoniku, simbolično nazvanog “srpski Davos”, javnost je upoznata sa činjenicom da su koalicioni partneri vladajuće koalicije dogovorili rekonstrukciju Vlade, koja bi po svim najavama trebalo da se odigra do kraja ovog meseca. Do kraja nedelje znaće se više detalja o promenama, poručio je premijer Mirko Cvetković i dodao da će Vlada imati manje od 20 resora, a nešto više od 20 članova, uključujući i premijera. O konkretnim imenima premijer još nije želeo da govori:

"U suštini nešto se zna, nepto se ne zna, ali ne želim da govorim o imenima pojedinačno, već ćete dobiti informaciju u paketu. Ali ono što je važno jer vidim da je postojala izvesna nervoza o tome ima li krize Vlade, krize većine itd, svi su dogovori postignuti. Nema krize Vlade i nema krize većine."

Bivši ministar ekonomije Mlađana Dinkića, koji je takođe učestvovao u radu Biznis foruma, je objasnio da će, između ostalog, Ministarstvo za NIP biti pripojeno Ministarstvu ekonomije, na čije će čelo doći neko ko će nastaviti sve što je već započeto:

"Naša stranka će u rekonstruisanoj Vladi imati pet članova. Dakle jednog manje nego do sada, ali će i druge stranke imati manje članova jer je opšti dogovor da idemo na manju i efikasniju Vladu. Ono što jeste važno je da će na taj način biti obezbeđena stabilnost u Srbiji."

A tokom samog Biznis foruma premijer Cvetković je ocenio da su krizna vremena prošla, dok je guverner Dejan Šoškić ukazao na veliku inflaciju i najavio da će ona nastaviti da raste do aprila, posle čega se može očekivati njeno postepen padanje. Lider G17 plus Mlađan Dinkić smatra da srpska ekonomija mora da se oriujentiše ka izvozu i proizvodi robu više vrednosti.

XS
SM
MD
LG