Linkovi

Cvetković smenjuje Dinkića


Ministar ekonomije Mlađan Dinkić (arhivski snimak)
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić (arhivski snimak)

Posle visemesečnih nagađanja o rekonstrukciji Vlade večeras je stigao i prvi epilog - ministar ekonomije je razrešen dužnosti, ali bar za sada njega G17 plus ostaje u Vladi

Kao odgovor na današnju najavu premijera Mirka Cvetkovića da će pokrenuti postupak za smenu ministra ekonomije, sam Mlađan Dinkić večeras je poručio da prihvata smenu, ali da njegova partija G17 plus ostaje u Vladi. Uz Dinkića, koji se odrekao i mesta potpredsednika Vlade i prepustio ga koalicionim partnerima, ostavku je podnela i ministarka za NIP Verica Kalanović. Nove ljude koji će voditi ove resore G17 plus će predstaviti za nekoliko dana, najavljeno je večeras:

"Stojim iza svake reči koju sam poslednjih dana izgovorio. Žao mi je ako se predsedniku Tadiću nije dopala istina, a istina je da stanje u državi nije dobro, da imamo zaista ozbiljnih problema u našem društvu. I da su promene nužne i da je Srbiji potreban preokret", istakao je Dinkić.

Da li je ovim stavljena tačka na sukobe u vladajućoj koaliciji, teško je reći u ovom trenutku, iako od odgovora na ovo pitanje zavisi i pitanje mogućih prevremenih izbora. Za sada premijer je danas na vanrednoj konferenciji za novinare poručio da ne očekuje rasprad koalicije i pad Vlade, kao i da odluka o razrešenju Dinkića nije usmerena protiv G17 plus:

Premijer Mirko Cvetković objavljuje odluku o Dinkićevoj smeni
Premijer Mirko Cvetković objavljuje odluku o Dinkićevoj smeni

"Vlada, da bi uspela da ostvari promene bitne za građane Srbije, mora da bude složna. Zbog toga sam, imajući u vidu sve nedavne događaje obavestio jutros predsednika Tadića da Vlada ovako nije u stanju da funkcioniše i da je neophodno da se zamene oni njeni članovi koji bez trunke mere u onome što govore ruše njen ugled i dovode u pitanje njeno jedinstvo i samim tim ostvarenje njenih prioriteta."

Premijer Cvetković je pokrenuo postupak i za razrešenje državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića zbog polemike sa ministrom ekonomije, koja se smatra početkom sukoba u vladajućpj koaliciji. Ova odluka će, po rečima Cvetkovića, u najkraćem roku biti dostavljena Skupštini Srbije na razmatranje, a razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije i o tome ko će zameniti Dinkića obaviće se u naredne dve nedelje, kaže premijer.

Inače, sukobi unutar koalicije i večerašnja smena ministra ekonomije prilično su uzdrmali političku scenu Srbije. Za sada je upadljivo ćutanje predsednika Srbije Borisa Tadića o celom slučaju, dok je lider socijalista i ministar policije premijerovu odluku ocenio kao logičnu. Dačić je rekao i da bi u slučaju glasanja za Dinkićevu smenu SPS stao uz DS kao koalicionog partnera:

"Mislim da je Srbiji neophodna politička stabilnost. To naravno ne znači da izbora ne treba da bude i da treba da se plašimo izbora."

Opozicija smatra da su poslednji događaji odraz duboke krize u vladajućoj koaliciji i da su vanredni izbori jedino rešenje. Sa tim stavom se slažu i politički analitičari koji smatraju da je smenom Dinkića Srbija bliža vanrednim izborima. Na kraju ekonomisti ocenjuju da se ovi politički sukobi neće preneti i odraziti na ekonomskoj sferi.

XS
SM
MD
LG