Linkovi

Vučić: Nepoznat samo sedmi uslov


Visoki predstavnik vladajuće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof u Beograd doneo spisak sedam uslova koje Beograd treba da ispuni pred dobijanje datuma o pregovorima sa EU.
Visoki predstavnik vladajuće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof u Beograd doneo spisak sedam uslova koje Beograd treba da ispuni pred dobijanje datuma o pregovorima sa EU.

Srpska Vlada nije se danas izjašnjavala o sedam uslova nemačke stranke CDU za nastavak evropskih integracija, izjavio je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić

Posle Martina Šulca, predsednika Evropskog parlamenta, koji je poručio da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova, juče je i visoki predstavnik vladajuće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof u Beograd doneo spisak sedam uslova koje Beograd treba da ispuni pred dobijanje datuma o pregovorima sa EU.

Srpska Vlada nije se danas izjašnjavala o sedam uslova nemačke stranke CDU za nastavak evropskih integracija, izjavio je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i dodao da je Beogradu bio nepoznat samo sedmi uslov koji se odnosi na ugovorno obavezivanje Srbije o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.

Kako je još rekao, šest od sedam uslova koje je juče u Beogradu izneo predstavnik najveće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof od ranije je poznato, a o najspornijem, sedmom uslovu – Vučić se nije direktno izjasnio:

„Mi se držimo onoga što smo dobili 24. decembra od Evropske unije i to je ono što je za nas važno. To su uslovi koje imamo. Ali, naravno ne treba zatvarati oči. I ne treba ni jednog sekunda reći da je to izneo neko ko nije dovoljno važan.“

Sličan odgovor danas je dao i šef Kancelarije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je iz-javio da Evropska komisija daje predlog o počinjanju pregovora, a da odluku o tome donose šefovi država i vlada. Po njegovoj oceni Beograd i Priština treba da razgovaraju i da se sami dogovore o tome kakav sporazum žele da postignu:

„Mi, dakle, imamo 27 parlamenata država članica EU i mnogo političkih grupa u tim parlamentima koje raspravljaju o ovom pitanju. Juče smo čuli stavove jedne od vodećih partija u nemačkom parlamentu – i naravno da je važno čuti njihove stavove. Ali, konačnu odluku o pregovorima i o kraju pregovora donose šefovi država ili vlada, a na predlog Evropskog parlamenta.“

Inače, visoki predstavnik vladajuće nemačke partije kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof je juče u Beogradu predstavio dokument sa sedam tačaka od čijeg će sprovođenja zavisiti i odluka poslaničku grupu CDU pri glasanju o spremnosti Srbije za početak pregovora sa EU.

Osim uslova o sporazumu o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine, ističu se i zahtevi za početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severnom Kosovu, rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu u februaru 2008. godine, kao i poruka Beogradu da treba da upotrebi svoj uticaj na Srbe sa severa Kosova da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom.
XS
SM
MD
LG