Linkovi

Ministri i diplomate u Paradi ponosa


Ministri i diplomate u Paradi ponosa
Ministri i diplomate u Paradi ponosa

Nakon prošlogodišnjeg debakla i otkazivanja u poslednji čas, u nedelju, 10. oktobra će se u centru Beograda održati Parada ponosa. Ministar policije najavljuje da će policija učiniti sve da skup mirno protekne, a ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić najavljuje učešće i ministara i poslanika.

Policija će učiniti sve da se Parada ponosa, zakazana za 10. oktobar održi uz najmanje bezbednosne rizike, izjavio je danas ministar policije Ivica Dačić. Po njegovim rečima u nedelju će biti prisutni i pojedini diplomatski predstavnici, što nameće potrebu da skup bude dobro organizovan.

Dačić je je pozvao građane da, bez obzira na njihov stav povodom Parade ponosa, svoje nezadovoljstvo ne izražavaju nasiljem prema učesnicima. Nadam se da će skup proteći bez incidenata, ponovio je Dačić:

Nije na policije da odlučuje da li joj se neki događaj sviđa ili ne, da li se to slaže sa ličnim pogledima na te teme. Na nama je da poštujemo zakon i ukoliko neko ima svoje zakonsko i ustavno pravo da to organizuje – na nama je da to obezbedimo“, podvukao je Dačić.

Ministar za ljudska i majinska prava, Svetozar Čiplić, je rekao da ima lična saznanja da će uz njega, u šetnji centrom Beograda koju organizuju predstavnici LGBT zajednice učestvovati i još dva ministra i nekoliko poslanika. Čiplić veruje da će parada proteći bez problema:

Parada ponosa će biti jedna manifestacija činjenice da sve manjine u Srbiji, u ovom slučaju i seksualne manjine uživaju istu ustavnu zaštitu i isti zaštitu državnih organa kao i druge”, navodi ministar Čiplić.

Organizatori su saopštili da će biti označena tri punkta za ulazak na Paradu – na Slaviji, kod CIP-a u Nemanjinoj ulici i kod Londona, a da će se u park Manjež ulaziti sa tri mesta iz ulice Svetozara Markovića. Kako je najavljeno, Paradi ponosa će prisustvovati i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i šef Delegacije Saveta Evrope Konstantin Jerakostopulos.

XS
SM
MD
LG