Linkovi

Halonen: Podrška Srbiji na evropskom putu


Predsednici Finske i Srbije Tarja Halonen i Boris Tadić razgovaraju tokom zvaničnog susreta u palati Srbije, 31. mart 2011.
Predsednici Finske i Srbije Tarja Halonen i Boris Tadić razgovaraju tokom zvaničnog susreta u palati Srbije, 31. mart 2011.

Srbija treba da ispuni sve kriterijume za ulazak u EU i Finska je spremna da pomogne svojim iskustvom, poručila je Tajra Halonen, predsednica Finske koja je doputovala u dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednica Finske izrazila je podršku evropskim integracijama Srbije i ponudila na putu ka EU pomoć Finske, od čijih su iskustava, kako je rekla, mnoge države u prošlosti imale neposredne koristi. Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Tarja Halonen je istakla da veruje da je proširenje korisno i za potencijalne, ali i za stare članice Unije:

Ne postoji prečica za ulazak u Evropsku uniju, svi se nadaju da bi mogla da postoji, ali na žalost nje nema. Kriterijumi postavljeni Srbiji i drugim zemljama na putu ka Uniji nisu nepotrebni izazovi, već postoje zato što je konkurencija u EU veoma snažna.”

Istakavši da je ovo godina u kojoj Srbija želi da dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora o pridruživanju, Boris Tadić je rekao da će Srbija ispuniti sve potrebne kriterijume, kao i da okonča saradnju sa Tribunalom u Hagu:

Srbija to čini ne zbog Haškog tribunala, ne sarađujemo zbog samog suda ili Evropske unije, već zbog našeg zakonodavstva i pomirenja u regionu. To je naša moralna i zakonska obaveza i mi ćemo sve učiniti da okončamo proces saradnje sa Tribunalom i da Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu”, naveo je Tadić.

Po oceni predsednika Srbije i Finske odnosi dve zemlje su dobri, ali postoji još mnogo neiskorištenih mogućnosti za ekonomsku saradnju, o čemu svedoči i skromna trgovinska razmena. Planirano je da, predsednica Finske, koja je u Srbiju doputovala sa suprugom, sutra poseti Novi Sad.

XS
SM
MD
LG