Linkovi

FBI istražuje vehabije


Ministar policije, Ivica Dačić, kaže da su američki specijalci zadovoljni informacijama koje su prikupili pripadnici srpske policije o prisustvu vehabija u Srbiji.
Ministar policije, Ivica Dačić, kaže da su američki specijalci zadovoljni informacijama koje su prikupili pripadnici srpske policije o prisustvu vehabija u Srbiji.

Pripadnici američkog FBI stigli su danas u Beograd gde će sa srpskim kolegama raditi na rasvetljavanju rada vehabijskog pokreta. Srpski ministar policije Ivica Dačić potvrdio da je napadač na ambasadu SAD u Sarajevu Mevlid Jašarević državljanin Srbije, ali i pripadnik Vehabijskog pokreta. Svi znaju da im opasnost od terorizma ne preti iz Srbije, poručio je Dačić.

Operativci američkog Federalnog istražnog biroa doputovali su u Beograd i radiće zajedno sa pripadnicima srpske policije u istrazi vezanoj za napad pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta Melvida Jašarevića na zgradu ambasade SAD u Sarajevu. Kako je danas potvrdio srpski ministar policije Ivica Dačić američki specijalci su zadovoljni informacijama koje su prikupili pripadnici srpske policije o prisustvu vehabija u Srbiji, a po njegovom tumačenju na vehabizam se različito gleda u svetu:

"Kod nas ovde ima primese terorizma i zato ćemo pripadnike FBI upoznati sa svim podacima koje mi imamo vezano za Vehabije. To nije nikakva tajna, top smo i ranije radili i ovo je samo nastavak naše saradnje", izjavio je Dačić.

Po Dačićevim rečima, Srbiji preti latentna opasnost od vehabijskog pokreta, s obzirom da u poslednje vreme dolazi do promene strategije pristalica vehabizma: njihove akcije su do sada uglavnom bile usmerene na američke interese u Evropi, ali vehabije počinju da deluju i na prostorima bivše Jugoslavije, a posebno u Bosni i Hercegovini.

A po oceni viceadmirala NATO Komande združenih snaga u Napulju Joakima Rulea, najbolji način odbrane je deljenje vrednosti sa onima koji su najbolje pripremljeni za borbu protiv terorizma:

"Posmatrano iz Napulja na region jugoistočne Evrope, sve zemlje treba da uče. Niko nije savršeno pripremljen za terorističke napade i sve druge katastrofe", primećuje Rule.

"Ti ljudi i grupe kojima pripadaju ne predstavljaju većinu u Bosni i Hercegovini ili u ovom regionu", kaže Geri Hafman, komandant NATO štaba u Sarajevu.

Inače, u Novom Pazaru je, neposredno nakon napada u Sarajevu, na informativni razgovor privedeno 17 pripadnika vehabijskog pokreta od kojih je jedan bio državljanin BiH. Privedenima su oduzeta komunikacijska sredstva i literatura, a očekuje se da će pripadnici FBI-a srpskim kolegama pružiti pomoć u veštačenju zaplenjenog materijala.

XS
SM
MD
LG