Linkovi

Barozo: Sve je u rukama Srbije


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo se rukuju na početku susreta u zgradi Predsedništva u Beogradu.
Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo se rukuju na početku susreta u zgradi Predsedništva u Beogradu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesara za proširenje Štefan File posetili su danas Beograd i u razgovoru sa najvišim državnim zvaničnicnima Srbije poručili da je pred Srbijom još dosta posla do ispunjenja političkih uslova na osnovu kojih će Evropska komisija ceniti napredak Srbije.

Ključ evrointegracija je u rukama Srbije – poruka je koju je danas posle susreta sa najvišnim zvaničnicima i građanima Srbije izrekao predsednik Evrposke komisije Žoze Manuel Barozo, koji je zajedno sa evropskom komesarom za proširenje Štefanom Fileom posetio Beograd.

Posle večerašnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Barozo je izjavio da je Srbija na dobrom putu, ali da treba još toga da uradi do mišljenja Komisije o napretku zemlje i ukazao na neophodnost završetka saradnje s Hagom. On je rekao da priznanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine nisu uslov za članstvo u EU, ali će pitanje Kosova biti uzeto u obzir prilikom izrade mišljenja EK:

"Dozvolite mi da potvrdim da se kao uslov pred Srbiju ne postavlja ni proces pregovaranja između Beograda i Prištine ni priznavanje nezavisnosti Kosova. Međutim, problemi na Kosovu međutim postoje i treba ih rešavati", istakao je Barozo.

Boris Tadić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija odlučna da sprovede neophodne reforme, da iskreno učestvuje u dijalogu s Prištinom radi dobrobiti gradjana i da završi saradnju sa Haškim tribunalom:

"Srbija ima najdublji interes da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom. Ja uvek od građana Srbije tražim podršku za taj proces", istakao je Tadić.

Tokom dana predsednik Evropske komisije se sastao i sa srpskim premijerom i tom prilikom, Barozo je istakao da je Evropska unija čvrsto rešena da Srbija što bliže priđe Uniji:

"Ali vreme ističe i Srbija drži ključeve u smislu budućnosti ovog procesa. Puno ispunjenje političkih kriterijuma je ključno, a to su reforme, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Potrebni su nam rezultati pre leta", naveo je predsednik Evropske komisije.

Kako je rekao premijer Srbije od evropskih zvaničnika je dobijena podrška za sve što je do sada urađeno, ali za ono što Srbiju još čea da uradi do kraja godine:

"Mi smo sa svoje strane preuzeli obavezu započete poslove zavšimo onako kako su planirani, a da svi eventualni problemi u bilo kojoj oblasti budu razlog za povećanu pažnju i da ih rešavamo zajedno sa partnerima iz Evropske unije", istakao je Mirko Cvetković.

A tokom dana Žoze Manuel Barozo i Mirko Cvetković su su otvorili Informacioni centar Evropske unije u beogradskom Domu omladine. U razgovoru sa građanima u novom Centru Barozo je ocenio da postoji šansa da Srbija dobije status kandidata do kraja godine ukoliko napravi naoredak u ispunjavanju uslova i ponovio da u ovom trenutku sve zavisi od Srbije.


XS
SM
MD
LG