Linkovi

Pad podrške članstvu u EU


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer predstavlja rezultate ankete o stavovovima gradjana Srbije prema Evropskoj uniji
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer predstavlja rezultate ankete o stavovovima gradjana Srbije prema Evropskoj uniji

Veliki broj građana Srbije, 67odsto, smatra da će Kosovo biti uslov evropskih integracija, dok više od polovine podržava nastavak dijaloga sa Prištinom

Istraživanje javnog mnenja Srbije, koje je urađeno za potrebe EU, pokazuje pad podrške građana Srbije približavanje Evropskoj uniji. Većina smatra da će Kosovo biti uslov EU, a šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao da većina građna podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 48 odsto građana, protiv toga je 33 odsto, a većina, čak 70 odsto ispitanih, smatra da će Srbija dobiti nove uslove za priključenje. Na osnovu rezultata istraživanja javnog mnenja koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji uradila agencija Ipsos Stratedžik marketing, 46 odsto ispitanika smatra da je Srbija danas dalje od EU nego 2011, dok samo trećina misli da je proces evropskih integracija napredovao.

Predstavljajući danas rezultate istraživanja, šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da veliki broj građana Srbije – njih 67odsto smatra da će Kosovo biti uslov evropskih integracija i dodao da ne postoje novi uslovi, osim kriterijuma iz Kopenhagena koji su isti za sve, dok se pitanje Kosova, po rečima Dežera, mora rešiti pre ulaska Srbije u EU:

"Više od polovine – 51 odsto građana Srbije podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. To je ohrabrujući podatak, ali je istovremeno i veliki broj građana – njih 40 odsto, koji su protiv tog procesa."

A izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je, učestvujući u radu Ekonomskog samita u Beogradu, pozdravio nedavni sastanak u Briselu predsednika vlada Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića i izrazio očekivanje da će pregovori na visokom političkom nivou uskoro uslediti i da će doneti konkretne rezultate:
"
Niko – ni institucije EU, ni države članice, uključujući tu i Nemačku, ne traže priznanje Kosova od strane Srbije. Ono što se traži je puna normalizacija odnosa i garancije da se Srbija i Kosovo neće međusobno blokirati na putu kao EU."

Premijer Srbije Ivica Dačić je danas poručio da Srbija ide ka EU i citirao evropske zvaničnike po kojima odnosi Srbije i EU nikada nisu bili bolji. On je rekao da će Vlada učiniti sve da Srbiju približi i uvede u EU, ali i da će učiniti sve da Unija ne stavlja pred Srbiju uslove koje Beograd ne može da ispuni.
XS
SM
MD
LG