Linkovi

EU: Uslov napredak odnosa, ne priznanje


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić u Briselu
Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić u Briselu

Zvaničnici EU poručili srpskom premijeru da je za početak pregovora ključan vidan napredak u odnosima sa Kosovom, dok EP kao uslov za članstvo vidi uzajamno priznavanje Beograda i Prištine

Sumirajući rezultate prve posjete premijera Srbije Ivice Dačića Briselu u toj funkciji, ključni utisak je da su na evropskoj strani vidno zadovoljni koracima koje nova vlast u Beogradu namjerava da preduzme kada je riječ o Kosovu. S tim u vezi se podsjeća da je vidan napredak odnosa Beograda i Prištine ključ za skoro odredjivanje datuma početka završnih pregovora o prijemu Srbije u EU.

Nisu evropski sagovornici, poput predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompuja, zaboravili ukazati gostu iz Beograda- reforma sudstva, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, sloboda medija i strukturne reforme, polja su na kojima Brisel od novih vlasti očekuje ozbiljne rezultate. Ipak, za zeleno svjetlo početka završnih pregovora najvažniji uslov je...

"Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Kosovom ostaje ključni preduslov za naredni korak, početak pregovora o prijemu u EU", poručio je van Rompuj.

S tim u vezi, predsjednik Evropskog vijeća nije krio zadovoljstvo odlukom Beograda o učešću na regionalnim skupovima, kao i pripremama za skori nastav dijaloga sa Prištinom. Medjutim, da bi se išlo dalje, vjeruje van Rompuj, moraju se u djelo provesti svi dosadašnji sporazumi, posebno onaj o upravljanju administrativnim granicama, a posebno važno- mora se naći rješenje za sjever Kosova, rješenje koje će popraviti uslove života tamošnjih stanovnika.

" Zato pozivam i Beograd i Prištinu da se konstruktivno uključe u dijalog uz pomoć EU."

"Izgradnja demokratskog društva, slobodnog društva, društva u kojem će postojati slobodna tržišna ekonomija, uz ulogu države koja u uslovima krize treba da pomaže i gradjane i privredu i sve druge strukture, Srbija u kojoj će ravniopravno živeti svi gradjani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija koja će biti faktor mira i stabilnosti u regionu. To je cilj nove vlade republike Srbije. U skladu sa zaključcima Evropskog saveta, Srbija je spremna da nastavi dijalog kada je reč o Kosovu i Metohiji. Nova vlada ne dovodi u pitanje dogovore koji su već postignuti u Briselu i, kao što ste i videli, pre dva dana vlada je donela novu instrukciju kada je reč o učešću predstavnika državnih organa Srbije na regionalnim skupovima, kada je reč o načinu predstavljanja prištinskih organa vlasti. Mi smo spremni za nastavak dijaloga, ne samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima. Spremni smo da nivo učešća u tom dijalogu bude veoma visok. Ono što mi molimo naše partnere iz EU to je da ne pomeramo tablu na kojoj piše: "CILJ". Odnosno, da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine", naglasio je srpski premijer Ivica Dačić.

Susret sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Martinom Šulcom, je podigao dosta medijske prašine, tačnije izjava domaćina nakon skupa o tome šta EP i cijela Unija očekuju od Srbije, kada je riječ o kosovskom pitanju.

"Nezavisno od diplomatije, moramo obezbjediti mir i nenasilje, to je za Evropski parlament najveći cilj u ovom trenutku, ali na kraju dugog puta, medjusobno priznavanje, kao preduslov za priključenje Uniji, to je vrlo jasno."

Pokušali su sa evropske strane ublažiti ovu izjavu, poput saopštenja iz kancelarije visoke predstavnice EU o tome da su zaključi Evropskog savjeta jasni- značajan i vidljiv napredak u odnosima sa Kosovom, te kako nigdje nikada priznavanje Kosova nije bilo navedeno kao uslov prijemu Srbije u EU.

Slično je ustvrdio i evropski komesar za proširenje, koji se na kraju dana susreo sa gostom iz Beograda-ključ za početak pregovora je poboljšanje odnosa Beograda i Prištine. Sa druge strane, predsjednik Evropskog parlamenta je poznat po tome da, za razliku od većine evropskih zvaničnika, govori ono što misli, što je, imajući u vidu njegovu današnju izjavu, dovoljan razlog za razmišljanje na svim stranama.
XS
SM
MD
LG