Linkovi

Dežer: Zahtevi "statusno neutralni"


Šef Delegacije EU Vensan Dežer je na sednici Odbora za evropske integracije u Domu Narodne skupštine predstavio Misljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za clanstvo u EU i Analitički izvestaj Evropske komisije za ovu godinu.
Šef Delegacije EU Vensan Dežer je na sednici Odbora za evropske integracije u Domu Narodne skupštine predstavio Misljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za clanstvo u EU i Analitički izvestaj Evropske komisije za ovu godinu.

Za tango je potrebno dvoje, i ako želimo rezultat jasno nam je da i druga strana mora da uloži napore, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer predstavljajući danas skupštinskom Odboru za evropske integracije mišljenje Evropske komsije o napretku Srbije.

Uz ocenu da Evropska komisija nije pred Beograd postavila ni jedan novi uslov za otpočinjanje pregovora o članstvu, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da su zahtevi koji se koji se odnose na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u potpunosti statusno neutralni.

Pred članovima skupštinskog odbora za evropske integracije Dežer je objasnio da Evropska komisija ne zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, a ono što se traži je, kako je rekao evropski zvaničnik, normalizacija odnosa da bi problemi ljudi koji tamo žive bili rešeni, a privredna saradnja uspostavljena:

"Nismo napravili dugu listu prioriteta – postoji samo jedan prioritet. Nismo rekli da ćemo imati sastanak za godinu dana na kome ćemo razmotriti postignuti napredak, već da će, čim ovaj prioritet bude ispunjen, Komisija predložiti država članicama početak pregovora o ulasku Srbije u EU", naveo je Dežer.

Ispunjenje uslova kojim bi Srbija obezbedila početak pregovora o ulasku u EU je tema kojom su se danas bavili i poslanici u parlamentu – potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan je istakla da će tu stranku ispunjenje preostalih uslova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU biti prioritet, a od međunarodne zajednice očekuje da će uvažiti realnost na severu Kosova:

"Nikakva primena sile neće naterati Srbe da odustanu od svojih legitimnih zahteva. U tom smislu ja očekujem da će se, kako voli da kaže međunarodna zajednica prihvatanje realnosti desiti i u ovom slučaju i da prihvati tu realnost i da sednemo da o ovom pitanju dalje razgovaramo", smatra Trivan.

U isto vreme iz LDP-a je poručeno da ova stranka, nakon što je pomogla da se usvoje zakoni iz evropske agende, više neće glasati ni za jedan zakon u Skupštini. Od danas, pa do 9. decembra kada će Unija odlučivati o evropskim integracijama Srbije, odgovorna je samo srpska Vlada, poručio je poslanik LDP-a Ivan Andrić:

"Ono što danas treba da se uradi je da Vlada, ili preko Skupštine, što bi bilo normalno u političkom smislu, kaže svoj plan kako će u narednih mesec i po dana razrešiti pitanja koja su otvorena na Kosovu i kako će Srbija dobiti status kandidata. Ili ako Vlada nije sposobna to uradi kao što smo svedoci nekoliko poslenjih meseci, onda izbore treba raspisati što je moguće pre".

Sličan zahtev istakao je i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, a iz same Vlade, koja je danas zasedala, poručeno je da će Vlada na narednoj sednici detaljno razmotriti izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija i predlog za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, i na osnovu njega napraviti plan daljeg toka evrointegrativnih procesa.

XS
SM
MD
LG