Linkovi

Odluka EU podelila Srbiju


Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, organizovala je debatu "Srbija i Evropska Unija posle 9. decembra", Beograd, 12. decembar 2011.
Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, organizovala je debatu "Srbija i Evropska Unija posle 9. decembra", Beograd, 12. decembar 2011.

Odlaganje pitanja kandidature Srbije za mart iduće godine dodatno je podelilo Srbiju - vladajuća koalicija insistira na daljem putu ka EU uprkos nepovoljnoj poruci iz Brisela, dok opozicija smatra da je ovo posednji trenutak da se zamrznu pregovori sa EU.

Evropski put Srbije nije Osma sednica Saveza komunista Srbije na kojoj je potre-bno stalno izjašnjavanje i deferenciranje. Put koji smo izabrali je put koji nas tera na reforme i ne bi trebalo, svaki put kada se pojave izazovi na tom putu, ponovo izjašnjavati se o to me, poručila je direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Na današnjoj debati o Evropskoj uniji posle 9. decembra ona je ocenila da proces evropskih integracija nikada neće biti nastavljen ako se politika "i Kosovo i Evropa" shvati kao čekanje da se predomisle 22 zemlje EU koje su priznale Kosovo:

"Ako politiku “i Kosovo, i Evropa”shvatamo kao borbu da zaštitimo Srbe na Kosovu, imovinu, kulturno-istorijske spomenike na Kosovu i onim što smatramo svojim legitimnim interesima na Kosovu, i da paralelno idemo putem evropskih integracija, onda ta politika nije isključiva."

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je oce-nio da će problem statusa Kosova na kraju biti rešen međunarodnom konferencijom pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Takođe, on je rekao da nakon odlaganja odluke o sta-tusu kandidata, Srbija ne može da odustane evropskih integracija i projekta moderne i demokratske države. Ne vidim ni jednu zemlju koja želi izolaciju na evropskom tlu, dodao je Mićunović:

"Zbog toga je postojala i sintagma “i Evropa, i Kosovo”. Drugim rečima, da ne napustimo projekat EU, kao ključni reformski projekat društva. A da sa druge strane ne dođemo u situaciju da na to negativno reaguje većina stanovništva. Ta dilema je postojala i postoji i danas."

Sa druge strane, u DSS-u smatraju da se mora zaustaviti i zamrznuti proces evrop-skih integrtacija, ali to ne treba shvatiti kao okretanje glave od problema i guranje pro-blema pod tepih, istakao je funkcioner ove stranke Slobodan Samardžić:

"Ovo treba zamrznuti zato što je pogubno za državu , zato što je to scenario koji je napravjen u Briselu, Vašingtonu i u Berlinu u poslednje vreme, i on nužno vodi nezavisnosti Kosova."

Potpuno suprotan stav o ovome juče je zauzela Demokratska stranka na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora, na kome je predsednik DS-a Boris Tadić ponovio stav da je budućnost Srbije isključivo u EU i da se jedino tu može rešiti pitanje Kosova.

A, kako je upozorio potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Đelić Srbiji ni u martu nije zagarantovano dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU, jer kako je objasnio, ukoliko se i dalje bude insistiralo na tome da Srbija odstupi od Rezolucije 1244, teško će se u pregovorima Beograda i Prištine postići dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

XS
SM
MD
LG