Linkovi

Beograd pozdravlja odluku ministara EU


Boris Tadić i Mirko Cvetković (Arhiva FoNet)
Boris Tadić i Mirko Cvetković (Arhiva FoNet)

Predstavnici vlasti, političkih stranaka i stručne javnosti ocenili su danas da je odluka šefova diplomatija EU da proslede kandidaturu Srbije Evropskoj komisiji važna za evropsku perspektivu zemlje, ali da je sada potrebno da se uloži još veći napor kako bi se završila saradnja sa Tribunalom u Hagu i u društvu utemeljili evropski standardi.Osim pojedinih opozicionih stranaka, sve reakcije u Srbiji na odlu-ku Saveta ministara EU da prosledi aplikaciju Srbije za članstvo u EU na razmatranje Evropskoj komisiji su više nego pozitivne.

Uz čestitku građanima na vest iz Luxemburga, predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da je to veliki korak u evropskim integracijama zemlje:

"Čeka nas još mnogo značajnih dela, neće nam biti lako, kao što nam nije bilo lako ni do sada. Kada gledamno unapred možda nam se čini nemogućim, ali kada gledamo unazad – bili smo u mnogo težim situacijama nego što smo sada i mislim da smo prešli Rubikon. Od nas zavisi da li ćemo postati članica EU 2016-te, 2020-te ili 2025-te godine – to zavisi od naše administracije, naše Vlade, od opšteg ambijenta u Srbiji."

Za premijera Mirka Cvetkovića odluka iz Luksemburga je potvrda da se Srbija nalazi na dobrom putu, da je do sada mnogo urađeno u proce-su evrointegracija, ali i da treba još više raditi, pre svega na popunjavanju upitnika i ostvarivanju svega onoga što je bitno za sticanje statusa kandi-data.

Ministar unutrašnjih poslova je ocenio da Srbiju, posle prihvatanja kandidature čeka veliki posao, mnogo veći nego prilikom vizne liberalizacije, kaže Ivica Dačić:

"Mi očekujemo da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno. Srbije je spremna da odgovori na sve moguće upite i evo došlo je vreme kada to više neće biti samo teoretska priča, nego ćemo na praktičnom ispitu biti svaki put."

Ministarka pravde Snežana Malović je, pozdravljajući odluku Sa-veta ministara EU istakla da pravosuđe u Srbiji tek očekuje veliki posao. Predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da su svi napori zemlje konačno dobili verifikaciju, a jedan od čelnika SNS-a Aleksandar Vučić je ocenio da je svaki korak napred u evropskim inte-gracijama dobar za Srbiju.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je posle odluke u Luksemburgu poručio da će nadležni sve učiniti da se haški begunci Mla-dić i Hadžić što pre nađu u Hagu:

"Kao građanin Srbije presrećan sam jer to doživljavam kao pobedu proevropskih snaga u Srbiji. Kao predstavnik Tužilaštva za ratne zločine osećam veliki gnev zato što nas dva čoveka drže kao taoce da dalje produbimo naše evropske integracije."

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je ovo važan tre-nutak i velika obaveza za građane Srbije, a mišljenja suprotna ovim izneli su danas samo radikali i DSS, koji ocenjuju da je ovo samo još jedna u nizu obmana Evopske unije, to jest da je reč o birokratskoj i tehničkoj odluci koja ništa ne znači.

XS
SM
MD
LG