Linkovi

Srbija: 59 odsto za članstvo u EU


Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 59 odsto građana, protiv je 36 procenata, ali kada bi sutra bio održan referendum o pristupanju Srbije EU, 56 odsto građana glasalo bi za, dok bi 26 odsto bilo protiv.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medija galup od 1. do 7. oktobra.

Na referendumu ne bi glasalo 11 odsto građana Srbije, dok je se-dam odsto neopredeljeno, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 1.247 ispitanika. Veoma je visok procenat onih koji bi se odazvali referendumu o pridruživanju EU, čak 70 odsto, što pokazuje da bi građani želeli da budu pitani o toj temu.

Istraživanje Medija Galupa pokazuje da, kao uslov koji bi Srbija trebalo da ispuni da bi postala članica EU, građani najčešće, njih 46 odsto, navodi priznanje nezavisnosti Kosova. Takođe, 60 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine, 28 odsto ga ne podržava, a 12 odsto nema stav. Protiv priznanja nezavisnosti Kosova u cilju članstva u Uniji je 64 odsto građana.

Rezultati istraživanja su pokazali i da 30 odsto ispitanika misli da će Srbija postati članica EU do 2020. godine, 23 odsto smatra da će joj za to biti potrebno 10 godina, a 15 odsto smatra da Srbija neće biti članica Unije ni do 2030. godine. Da Srbija nikada neće postati članica EU misli 15 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje javnog mnenja.

XS
SM
MD
LG