Linkovi

Barozo: Srbija zaslužuje kandidaturu


Predsednik Evropske komisije podseća: Odluka zavisi od svih članica.
Predsednik Evropske komisije podseća: Odluka zavisi od svih članica.

Prema svim najavama lideri EU doneće tokom sutrašnjeg dana konačnu odluku o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Iako i sam predsednik Srbije upozorava da još nije gotovo i da odluka još nije doneta, u Srbiji se već razmišlja o narednom koraku na putu ka EU i otvaranju pregovora o pristupanju Uniji.

Posle jučerašnje odluke Saveta ministara inostranih poslova EU da Evropskom savetu preporuči dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas u Briselu da Srbija zaslužuje status kandidata jer je ispunila sve uslove. Ipak, odluka o tome je u rukama lidera zemalja EU, rekao je Barozo.

"Sa stanovišta Evropske komisije, Evropski savet trebalo bi da odobri Srbiji status kandidata. Ali, kakva će odluka biti zavisi od zemalja članica, jer ona mora biti jedno-glasna. Kao što znate juče sam se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a takođe sam razgovarao telefonom i sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom."

Kako je danas poručio šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer dobijanje statusa kandidata je izvesno i već bi od ponedeljka trebalo raditi punom snagom ka sledećem koraku – otvaranju pregovora o prijemu Srbije u EU:

"To je izvrsna vest za Srbiju i želeo bih da čestitam Vladi, ministrima, parlamentu i svim nadležnima koji su puno radili da bi obezbedili status kandidata Srbiji. A to je važan korak na putu ka EU za ovu zemlju."

A najavljujući danas da će uz predstojeće republičke izbore biti raspisani i održani i lokalni izbori, ali samo u sredinama gde je odbornicima istekao mandat, kao i da će se to odnositi i na Kosovo, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je ocenila da je kandidatura dobar korak, pre svega za građane Srbije:

"To je ostvarenje spoljnopolitičkih ciljeva za koje je ova Vlada i ovo rukovodstvo Srbije dobilo mandat od građana. I naravno, ona znači nove obaveze za Srbiju, ali koje daju šansu da građani Srbije žive bolje."

"To je ozbiljan signal da je Srbija zemlja koja je opredeljena za evropske integracije i to je signal ne samo što se tiče njenog međunarodnog položaja, već i što se tiče odnosa investitora i onih koji razmišljaju o tome gde da ulažu svoj kapital", podsetila je Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju"

A čelnici Srpske radikalne stranke su danas poručili da će se boriti na svaki mogući način da spreče ulazak Srbije u EU. Stotinak članova stranke, predvođenih vrhom SRS, okupio se ispred Predsedništva Srbije gde su predali više od 200.000 potpisa građana Srbije koji su protiv EU, koji su prukupljeni tokom sedam nedelja trajanja kampanje “Srbija neće u EU”.

XS
SM
MD
LG